کنترل خشم و عصبانیت

کنترل خشم و عصبانیت

کنترل خشم و عصبانیت

خشم یکی از احساسات انسان است. که همه مادر طول زندگی در موقعیتهای مختلف عصبانی شده ایم. اما چگونه می توانیم خشم و عصبانیت خود را کنترل کنیم؟ تکنیک ها و روش های زیادی برای کنترل خشم توسط روانشناسان ارائه گردیده است که با بکارگیری این راه کارها به راحتی می توانید خشم عصبانیت خود را مدیریت کنید. علت های خشم، روش های کنترل خشم و رفتارهای لازم در هنگام خشم عصبانیت از جمله مباحثی است مورد بررسی قرارگرفته شده است. هیجان هایی که با خشم همراه باشد  سبب تنفر، حسادت، ناراحتی، کینه و….می شود. تمرین کنترل خشم و عصبانیت به شما کمک می کن به آسانی خشم خود را مدیریت کنید. بهترین روش برای کنترل خشم همان بکار بردن تکنیک ها می باشد، ولی بعضی اوقات روان پزشکان داروهایی را برای کنترل خشم به افراد تجویز می کنند. از کودکی باید آموزش داده شود که چطور می توانیم خشم خود را کنترل کنیم تا به سلامت خود و اجتماع آسیب نزنیم. روانشناسان متخصص بهترین راه کارها را برای کنترل خشم بیان کردهاند که هدفشان درمان مراجعان می باشد. همه ما باید احساسات خود را شناسایی و ارزیابی کنیم و آموزشهای لازم در زمینه کنترل خشم و عصبانیت را ببینیم تا بتوانیم زندگی با آرامشی را تجربه کنیم و سلامت جسم وروان خودرا حفظ کنیم.

 راه های کنترل خشم و عصبانیت

برای کنترل خشم و عصبانیت روانشناسان روش های متفاوتی را ارائه دادند. افرادی که نمیتوانند خشم و عصبانیت خود را کنترل کنند می توانند با روشهایی که روانشناسان عنوان می کنند بکار ببرید و خشم و عصبانیت خود را کنترل کنند. چندین روش به شما معرفی می کنیم که به آسانی بتوانید خشم خود را کنترل کنید.

1-زمانی که خشم و عصبانیت وجود تان را می گیرد در جایی آرام بنشینید چند نفس عمیق بکشید به صورت دم و بازدم انجام دهید نفس کشیدن عمیق خشم تان را کاهش می دهد.

2-برای کنترل خشم و عصبانیت خود شمارش معکوس داشته باشید یعنی از عدد 10یا  20 به صورت معکوس بشمارید این روش باعث می شود ضربان قلب تان کاهش یابد و عصبانیت تان فروکش کند.

3-کلمات و جملات مثبت و آرام بخش را با خودتان تکرار کنید ، در ذهن تان مدام این کلمات و جملات را بگید من خیلی آرام هستم ، من می توانم خشم خود را کنترل و مدیریت کنم ، من پر از انرژی مثبت هستم، من صبور هستم و………

4-فعالیتهایی را انجام دهید که شما را آرام کند ، قدم بزنید ، پیاده روی کنید ، دو چرخه سواری کنید و……

5-موسیقی مورد علاقه خود را گوش دهید و کلمات را با خود زمزمه کنید. گوش دادن موسیقی در آرام کردن شما مؤثر است.

6-درجایی مناسب و ساکت بنشینید ، سکوت اختیار کنید و سعی کنید موسیقی بی کلام گوش دهید صدای آب ، پرندگان و…… و از این طریق ذهن خود را آرام کنید.

7-در هنگام عصبانیت نفس عمیق بکشید، صحبت و مشاجره نکنید و در حین عصبانیت تصمیم نگیرید وقتی عصبانی هستید خوب گوش نمیدهید و زود تصمیم میگیرید بهترین راه این است سکوت کنید و آرام باشید، به صحبتهای طرف مقابل گوش دهید .

8-زمان خود را برای کارهای مثبت بگذارید و کارهایی انجام دهید که سالم و دور از افکار منفی و پر از انرژی مثبت باشد.

9-زمانهایی را برای استراحت خود در نظر بگیرید، مکانی دور از استرس و دیگران که راحت بتوانید احساسات خود را مدیریت کنید.

10-وقتی از دست کسی عصبانی هستید محل را ترک کنید.

11-شرایط و موقعیت هایی که پیش می آید و شما را عصبانی می کند را تغییر دهید.

12-با کسی که امین و مورد اعتماد شما هست و یا دوستی که با ایشان صمیمی هستید ارتباط بگیرید و صحبت کنید، با این روش احساس سبکی می کنید و آرامش لازم را بدست می آورید.

13-در هنگام عصبانیت قبل از اینکه صحبت کنید حرفهای تان را بسنجید و آرام و منطقی صحبت کنید.

14-خلق و خوی خود را تغییر دهید شاد باشید و بخندید.

15-وقتی از دست کسی عصبانی هستید به اون شخص نامه بنویسید و چندین بار نامه را با منطق و صبوری بخوانید و به شخصی که از دستش عصبانی هستید بفرستید .

16-شرایط طرف مقابل را ببینید و خودتان را یک لحظه به جای ایشان بگذارید و با ایشان همدلی کنید.

17-سعی کنید از دست کسی که عصبانی هستید کینه ای به دل نگیرید و فراموش کنید چون اگر در ذهن خودتان مدام از چیزی که ناراحت هستید را تکرار کنید سبب ناراحتی، استرس و خشم بیشتر شما می شود.

دارو برای کنترل خشم

برای کنترل خشم و عصبانیت روان پزشکان به دو روش  داروهای گیاهی و شیمیایی برای کنترل خشم تجویز می کنند. اکثر روان پزشکان براین باورند که داروهای گیاهی بیشتر تجویز کنند و داروهایی که تأثیر گذار باشند.

داروهایی که خشم را کنترل می کنند و تثبیت کننده خلق و خوی هستند و روان پزشکان برای بیماران خود تجویز می کنند عبارتند از:لیتیوم، کا بامازپین، والپروات، این داروها مهم ترین تثبیت کننده های خلق و  خو هستند. بعضی از روان پزشکان توصیه می کنند که مراجعه با آزمایش دادن از کمبود ویتامین هایی که در بدنش وجود دارد مطلع شود زیرا کمبود ویتامین ها بر خلق و خوی فرد تأثیر می گذارد. کمبود ویتامین های B6 وE  و باعث  ضعف اعصاب می شود و فرد عصبی می شود. معمولا برای کودکانی که عصبی هستند داروی SSRIS  تجویز می کنند که سطح سروتونین مغز را افزایش می دهد و عوارض کمتری را دارد. نوع دیگری از دارو برای کنترل خشم کودک عصبی که از بهترین داروها است به بنزو دیازپین ها اشاره کرد.

گیاهان دارویی برای کنترل خشم و عصبانیت هم مؤثر می باشد. بهترین قرص گیاهی، قرص و شربت نوراگل آرامش بخش است و برای کنترل اعصاب مفید می باشد. خوردن دم نوش ها هم مؤثر میباشد. دم نوش چای به لیمو، هل، چای گل نسترن، زعفران، بابونه و…… امروزه روانشناسان بیشتر از طریق شناختی رفتاری خشم را درمان می کنند. و سعی می کنند که از دارو کمتر استفاده شود.

تمرین کنترل خشم و عصبانیت

خشم یکی از احساسات فرد است و این طبیعی است و در همه افراد وجود دارد. بعضی اوقات خشم مثبت است و بیشتر مواقع باعث درد سر برای فرد می باشد خصوصا زمانی که فرد نمیتواند خشم خود را کنترل کند در این زمان است که برای فرد مشکلاتی پیش می آید که در این مواقع باید تمرین کنیم که با چه روش های می توانیم خشم خود را کنترل کنیم. نفس عمیق بکشیم، شرایط و موقعیتی که سبب شده که ما عصبانی شویم را به خوبی ارزیابی کنیم و محرکی که باعث خشم ما  شده را شناسایی  و از آن دوری کنیم، وقتی عصبی هستید به محیطی آرام بروید و تصویرسازی کنید در ذهن خود چیزی که باعث ناراحتی شده است را از ذهن تان پاک کنید.

وقتی عصبی هستید تغییراتی را که در شما ایجاد شده است را شناسایی کنید. احساسات خود را ابراز کنید، در صورتی که نتوانستید خشم خود را کنترل کنید به روانشناسان و یا روان پزشکان متخصص مراجعه کنید و از راهنمای های آنها در زمینه کنترل خشم ارائه می دهند نهایت استفاده را ببرید تا به آرامش برسید.

کنترل خشم و عصبانیت کودکان

1-به کودکان باید بیا موزیم که احساسات شان را بشناسند. کودک باید بداند که خشم یک احساس طبیعی و سالم است، کودکان نمیتوانند تفاوت بین احساس خشم و رفتار عصبانی را درک کنند وظیفه والدین این است به کودکان شان آموزش دهند برای احساساتشان نام گذاری کنند، که به آسانی و با آرامش بتوانند حس شان را بیان کنند. می توانید به کودکتان آموزش دهید عصبانی می شوید اشکال ندارد ولی اینکه وقتی عصبانی هستید کسی را کتک بزنید ممنوع می باشد، در واقع به کودک کمک می کنید که احساسش را به خوبی درک کند. در مورد احساسات و رفتارها با کودک خود صحبت کنید.

2-برای رفتار های پرخاشگرانه ای که کود کتان دارد قانون بگذارید ، قانون ها را برای کودکتان توضیح دهید و قانون هایی را که مشخص کردید را بنویسید و روی دیوار اتاق کودک بچسبانید، مانند: کتک زدن ممنون، توهین و فحش دادن و…… این قوانین را برای کودک اعمال کنید تا کودک به این درک برسد زمانی که عصبانی هست حق ندارد به دیگران آسیب برساند و یا وسیله ای را پرتاب کند و صدمه بزند.

3-ما باید به کودکان با رفتارهای خود بیاموزیم که خشم را می توان به درستی مدیریت کرد و الگویی سالم در کنترل خشم و عصبانیت برای کودک باشیم. چون کودکان رفتار را از ما میآموزند. در مورد احساسات خودتان با کودک صحبت کنید و این باعث می شود که کودک هم احساسات خود را ابراز کند.

4-مهارت های کنترل خشم را به کودکان آموزش دهیم ، به کودک بگوییم وقتی عصبانی میشوند به جای اینکه توهین کنند یا کتک بزنند از محل دور شوند حرف بزنند . به او مهارت حل مسأله را برای مدیریت خشم یاد دهید.

5-وقتی کودک قوانین را برای کنترل خشم خود رعایت می کند او را به انجام کار مثبتی که انجام داده تشویق کنید و پاداش دهید، چنانچه از قانون تبعیت نکرد او را با رفتار نادرستی که انجام داده رو به رو کنید و بدون وقفه او را با عواقب رفتارش مواجه کنید و از بعضی چیزها محروم  کنید تا کودک متوجه رفتار نادرست  خود شود. ما باید تمام مهارتها

و آموزشهای لازم در زمینه کنترل خشم را به کودکان بیاموزیم تا کودکان بتوانند خشم خود را مدیریت کنند. اگر با این آموزش ها کودکتان نتوانست عصبانیت خود را مدیریت کند از راهنمای های روانشناس متخصص کمک بگیرید تا با آرامش کودکتان بتواند خشم و  عصبانیت خود را کنترل کند.

روانشناسی کنترل خشم و عصبانیت

خشم و عصبانیت در انسان یک حس طبیعی سالم است. اما اگر این حس را مدیریت نکنید مشکل ساز می شود. برای کنترل عصبانیت و خشم خود نیاز مهارت کافی داشته باشید. اگر خشم کنترل نشود عواقب مزمنی در سلامت روانی فرد دارد، با بکار گیری تکنیک های مدیریت  خشم می توانید زندگی با آرامشی را تجربه کنید. احساس خشم مانند هر احساس دیگری، برای شما پیام دارد و می خواهد این را به شما بگوید که شما در یک وضعیت ناراحت کننده قرار دارید. اکثر مردم فکر می کنند که کنترل کردن عصبانیت و خشم یعنی اینکه فرد احسا س خود را سرکوب می کند، در حالی که هدف اصلی کنترل خشم سرکوب احساس نیست ؛ بلکه باید سعی کنید پیامی پشت این احساس پنهان است را به درستی درک کنید و بتوانید آن را به شیوه ای درست بروز دهید. در این حالت احساس بهتری به شما دست می دهد. در روانشناسی کنترل خشم و عصبانیت این است که ابتدا راه های کنترل خشم را درک کنیم. برای کنترل آن، بهترین مسیر را انتخاب کنید. خشم یک احساس سالم و طبیعی است، مانند هر احساس دیگری پیامی را به شما انتقال می دهد.

خشم و عصبانیت اثراتی بر سلامت جسم و روان دارد. هر فردی باید خودش را ارزیابی کند و راههایی که باعث خشم می شود چه چیزهایی می باشد، احساسات خود را بیان کنید. هر خشم و عصبانیتی هشداری را دارد باید نسبت به آنها آگاهی داشته باشید، هر فردی باید راه های کنترل خشم را را یاد بگیرد و برای کمک به سلامت روانش، ضروری است.

تفاوت بین خشم و پرخاشگری

پرخاشگری با خشم متفاوت است. خشم در واقع یک احساس طبیعی است، اما پرخاشگری یک نوع رفتار می باشد. احساس خشم در یک شخص شاید برای دیگران قابل رویت نباشد؛ اما یک رفتار پرخاشگرانه فرد برای دیگران قابل رویت است. اگر خشم در رفتار شخص نشان داده شود، پرخاشگری نامیده میشود. پرخاشگری بر روی کیفیت زندگی، روابط و سلامت افراد تأثیرات منفی می گذارد. اگر خشم در فرد مدیریت نشود به پرخاشگری تبدیل می شود که بر سلامت روان افراد تأثیر بدی دارد. خشم حالتهایی را در افراد ایجاد می کند که مرور باعث کینه تو زی در فرد شود. ممکن است افراد به شکل های نفرت، حسادت، تحقیر کردن، عصبانیت ابراز کنند. احساس خصومت و دشمنی احساسی پایدار است، ممکن است تا مدت ها ادامه داشته باشد و در شرایط مختلف خود را نشان دهد.

پرخاشگری: خشمی است که در رفتار افراد نشان داده می شود. پرخاشگری به صورت کلامی و غیر کلامی می باشد، کلامی مانند: توهین کردن، فریاد زدن و….پرخاشگری غیر کلامی :با رفتارهایی مانند صدمه زدن به دیگران ،اشیا و حیوانات می باشد. خشم باعث تغییرات جسمی و فیزیکی در افراد خواهد شد، از جمله این تغییرات ،تپش قلب ،سرخ شدن چهره و بر افروختگی، سفت شدن عضلات و…. است.

اگر از بعد شناختی به خشم نگاه کنیم. خشم در واقع اشاره به گفتگوهای درونی و ذهنی افراد است که در مورد خودش و دیگران ،اشیا نوعی از مکانیسم دفاعی روانی بدن که یک فرایند ذهنی نا خود آگاه است.

کنترل خشم و عصبانیت در مقابل کودکان

والدین باید راه کارهایی برای کنترل خشم دربرابرکودکان خود داشته باشند. مهارتهای کنترل خشم و عصبانیت را در خود پرورش دهند. الگویی درست برای کودکان خود باشند. الگوهای صحیح را به کودکان آموزش دهید. در مورد خشم و عصبانیت و رفتارهایی که در برابر کسانی که از دستشان عصبانی هستیم صحبت کنیم.در مقابل کودک خود فریاد نزنید دعوا نکنید، چون این تنش ها باعث آسیب جدی در کودکان می شود، با عصبانیت تصمیم عجولانه نگیرید، اگر کودک عصبانی است حواس او را پرت کنید، برای رفتار پرخاشگرانه کودک یک نشانه یا رمز بگذارید و به او بگویید اگر هر وقت عصبانی می شوید رنگ قرمز هستید و وقتی آرام بودی رنگ آبی، رنگ آبی جایزه دارد  رنگ قرمز یعنی اینکه رفتار تو صحیح نیست و  جایزه به تو تعلق نمیگیرد. اگر کودک کاری را انجام داد که برخلاف قوانینی بود که شما تعیین کرده بودید و رعایت نکرده بود به او بگویید تا شماره 3 میشمارم به اتاقت برو و به رفتار اشتباهی که انجام دادی فکر کن و هر وقت از کارت پشیمان شدی از اتاق بیرون بیا. امروزه متاسفانه خیلی شاهد رفتارهای پرخاشگرانه کودکان هستیم. این یکی از  مشکلاتی است که مادر اجتماع زیاد با آن مواجه هستیم و باعث نگرانی والدین شده است اگر کودک نتواند خشم خود را کنترل کند به اجتماع و خودش و سلامت روانش آسیب می رساند. یک مشاور متخصص کودک می تواند این امکان را برای شما مهیا کند که بتوانید با مراجعه به مشاور، خشم و عصبانیت کودک خود را درمان کنید.

نتیجه:

راهکارها و تکنیک ها برای کنترل خشم و عصبانیت ارائه شده است. می تواند به شما کمک کند که بتوانید به راحتی خشم خود را مدیریت کنید. و در زندگی لحظات خوب و خوشی را بدون تنش تجربه کنید. البته خشم همیشه بد نیست و یک احساس است که در همه افراد وجود دارد، فقط باید حواسمان باشد که خشم هایی که نامناسب و درد سر ساز هستند را باید خط بکشید. مهارتهای لازم برای کنترل خشم را کسب کنید اگر نتوانستید خشم و عصبانیت خود را کنترل کنید از مشاوران و روانشناسان متخصص برای مدیریت خشم خود و درمان آن کمک بگیرید.

۱۳ دیدگاه ها
  • آناهیتا عنایتی
    نوشته شده در ۱۲:۴۰h, ۱۶ آبان پاسخ

    خوندن این مقاله خیلی کمک کننده .

  • زیبا
    نوشته شده در ۱۳:۰۵h, ۱۴ آذر پاسخ

    تکنیک های خیلی خوبی را ازاین مقاله یادگرفتم عالی بود

  • زیبا
    نوشته شده در ۱۳:۰۶h, ۱۴ آذر پاسخ

    برای کنترل خشم وعصبانیت خیلی چیزهارا ازاین مقاله یادگرفتم

  • فاطمه
    نوشته شده در ۱۳:۰۷h, ۱۴ آذر پاسخ

    آیا این تکنیک ها واقعا انجام بدیم عصابانیت را کنترل کنیم

  • صبا
    نوشته شده در ۱۳:۱۰h, ۱۴ آذر پاسخ

    کنترل خشم و عصبانیت خیلی به روند زندگی کمک می کند

  • احمد
    نوشته شده در ۱۳:۱۲h, ۱۴ آذر پاسخ

    ایا برای کنترل خشم وعصبانیت هم دارو تجویز می شود؟

  • احمد
    نوشته شده در ۱۳:۱۴h, ۱۴ آذر پاسخ

    چکار کنم که عصبانی نشم بعضی اوقات خیلی عصبی میشم مشاور میتونه به من کمک کنه

  • محمد
    نوشته شده در ۱۳:۱۸h, ۱۴ آذر پاسخ

    کنترل خشم و عصبانیت را در کودکان که خیلی عصبی هستند را میشه درمان کرد؟

  • محرابی
    نوشته شده در ۱۳:۲۱h, ۱۴ آذر پاسخ

    کنترل خشم و عصبانیت از مقوله هایی است که خیلی در جامع ما به آن اهمیت داده نشده است

  • محرابی
    نوشته شده در ۱۳:۲۳h, ۱۴ آذر پاسخ

    کنترل خشم وعصبانیت توسط مشاوران با تجربه در کلینیک دکتر مخدومی با تکنیک های کاربردی درمان می شود

  • یاسر
    نوشته شده در ۱۳:۲۴h, ۱۴ آذر پاسخ

    من از روشهایی که دراین مقاله بود برای کنترل خشم استفاده کردم وخیلی روم تاثیر گذاشت ممنونم

  • سارا
    نوشته شده در ۱۸:۵۵h, ۲۲ فروردین پاسخ

    محترمانه حرف زدن

    • حسین همت
      نوشته شده در ۰۷:۲۷h, ۲۵ فروردین پاسخ

      سلام و احترام
      سپاس از شما

ارسال یک نظر

نوبت دهی درباره ما خانه وبلاگ جست و جو