گروه درمانی

گروه درمانی

گروه درمانی

گروه درمانی نوعی روان درمانی است،که در آن یک یا چند روانشناس هم زمان با چند نفر شرکت کننده در گروه درمانی به تعامل می پردازند، این نوع از درمان را می توان در مکان های مختلف از جمله مطب های خصوصی و بیمارستان ها و حتی کلینیک های سلامت روان انجام داد، اروین د یالوم در کتاب « نظریه و تمرین گروه درمانی» که از گزارشات کسانی که در فرایند گروه درمانی شرکت داشته اند درباره این روش درمانی گفته است و خود ابداع کننده این روش درمانی است.

انواع گروه درمانی:

به طورکلی دو نوع گروه درمانی داریم.

یک) گروه درمانی عمومی

دو) گروه درمانی اختصاصی

گروه درمانی اختصاصی:

در این نوع از گروه درمانی همه ی اعضای گروه مشکل مشابه ای دارند، گروه های اختصاصی شامل گروه درمانی پانیک، وسواس،افزایش اعتماد به نفس، اضطراب اجتماعی، تروما، روابط بین فردی، افسردگی، اضطراب، ترک سیگار، لاغری و تناسب اندام است، در این گروه تمرکز درمانگر بر روی درمان اختلال و حل مشکل مشترک افراد شرکت کننده درگروه است.

گروه درمانی عمومی:

در گروه درمانی عمومی افراد با مشکلات مختلف می توانند در گروه شرکت کنند، در این گروه هدف رشد و توسعه فردی، افزایش خودآگاهی و خودشناسی است، شیوه و روش درمانی در این گروه ها متفاوت با گروه های درمانی اختصاصی است، اگر که تمایل به رشد فردی دارید می توانید در این دسته از گروه درمانی کلینیک روانشناسی و روانشناختی دکتر مخدومی شرکت کنید.

اهداف گروه درمانی :

از اهداف گروه درمانی می توان به این موارد اشاره کرد:

این روش درمانی به افرادکمک می کند، از طریق قرار گرفتن در گروه، رفتارهای ناسازگار خود را تشخیص دهند.

بحث در مورد مشکلات عاطفی با مشاور و اعضا؛ بازخورد گسترده ای برای فرد دارد.

گروه درمانی یک محیط امن ایجاد می کند که فرد می تواند از کمک و حمایت دیگران برخوردار باشند.

گروه درمانی برای چه اختلالاتی مناسب است :

گروه درمانی، به خصوص در برخی موارد خاص می تواند کاملا موثر و مفید باشد؛ محققان در تحقیقی که در سال 2014 به چاپ رسید؛ نتایج بیماران درخارج از کلینیک را مورد بررسی قرار دادند و به این نتیجه رسیدن که گروه درمانی گزینه مناسبی برای درمان افسردگی  در برخی از بیماران بوده است. طبق مقالاتی که در انجمن روانشناسی آمریکا منتشر شده است، گروه درمانی در زمینه درمان اختلالات زیر کاربرد چشمگیری دارد …

  • اختلال هراس
  • اختلال دوقطبی
  • اختلال وسواس فکری- عملی
  • اختلال اضطراب اجتماعی
  • اختلال سو مصرف مواد

گروه درمانی بچه های بیش فعال :

کنترل و چگونگی رفتار با کودک بیش فعال برای اکثر خانواده ها سخت و ملال انگیز است، برخی والدین به دلیل احساس شرمی که دارند نمی توانند به راحتی با کودک بیش فعال خود در اماکن عمومی و مهمانی ها شرکت کنند و برایشان ارتباط گیری با کودک سخت است. ویلیام پلهام جونیور دکتر و مدیر کودکان و خانواده ها در دانشگاه ایالتی نیویورک در بوفالو می گوید: بسیاری از اصلاح رفتارها براساس عقل سلیم است، یکی از مسائل مهم این مورد است که هیچ یک از ما در مورد والدین خود بودن آموزشی ندیده‌ایم. با شرکت در گروه درمانی و ارائه نکاتی که درگروه درمانی به والدین آموزش داده می شود، میتوان به آنها کمک کرد تا بتوانند رفتاری بهتر و درست تر با کودک خود داشته باشند؛ در ادامه با برخی از نکاتی که در گروه درمانی به والدین آموزش می دهیم، را با شما به اشتراک خواهیم گذاشت.

  • مطمئن شوید که فرزندتان قوانین را درک می کند: گفتن« این کار را انجام بده » و یا « آن کار را انجام نده» کافی نیست. برای اینکه اطمینان پیدا کنید فرزندتان با قوانین آشنا شده، فهرستی از قوانین تهیه کنید و آن ها را مرور کنید.
  • دستورات را واضح بدهید: برای دستور دادن به فرزند ابتدا نام کودک را صدا کنید، برای مثال اگر در صف خرید هستید به او بگویید: «کارن کنارم بایست و به چیزی دست نزن».
  • انتظارات کنترل شده داشته باشید: اگر احساس کردیدکه بیش از  اندازه دارید به کودک خود انتقاد می کنید،کمی استاندارد های خود را پایین بیاورید.
  • برای پاداش دادن اما و اگه بذارید:

همه ی کودکان حتی برخی از بزرگسالان از پاداش گرفتن لذت میبرن، پاداش محرک مثبت  و موثر در بهبود رفتار است، اگر فرزند شما قبل از انجام کارهای خانه یا تکالیفش برای انجام یک فعالیت مطلوب اجازه می خواهد به او بگویید« بله، وقتی تمیز کردن اتاقت را تمام کردی با دوستانت میتونی بازی کنی» یا وقتی درخواست خوراکی داشت به او بگویید« بله، بعد از خوردن ناهار وقت عصرانه میتونی کیک و شیر کاکائو بخوری».

برای کسب راهنمایی های کاربردی بیشتر می توانید با متخصصین ما ارتباط بگیرید.

گروه درمانی برای نوجوانان :

مشکلات رفتاری نوجوانان، مشکلات جدی، فراگیر، هزینه بری است، اغلب افرادی که به کلینیک نوجوان ما برای اخذ مشاوره مراجعه می کنند از پرخاشگری، استرس و اضطراب و… نوجوان خود گله مند هستند و خواستار راه حلی مناسب برای رفع این مشکل می باشند. با توجه به حساس بودن دوره نوجوانی و حساسیتی که نوجوانان  در این دوره حس می کنند، لازم است که بیشتر به نوجوانان توجه بشود اما این توجه در حدی نباشد که نوجوان احساس کنترل شدن داشته باشد.  بهترین و کارآمدترین روشی که میتوان برای بهبود اوضاع نوجوانان پیشه راه کرد استفاده از مشاوره درمانی به شکل خانواده درمانی و گروه درمانی است، با توجه به این که ممکن است نوجوان به دلیل امتناع از درمان فردی همراهی لازم را با درمانگر نداشته باشد، به والدین پیشنهاد می شود با شرکت در گروه درمانی که همه ی افراد شرکت کننده در آن هم سن وسال نوجوان هستند به بهبود خلق و خوی او کمک کنند، گروه درمانی با چند خانواده و چند نوجوان کیفیت مناسبی در روند درمان دارد، چراکه نوجوانان و خانواده های آنها متوجه می شوند این مشکل منحصرا برای آنها نیست و خیلی از افراد از مشکل مشابه آنها رنج می برند. در گروه درمانی با آموزش های لازم خصوصیات و نحوه رفتار والدین؛ تکامل شخصیت نوجوانان متفاوت می شود و این چنین درمانی باعث رشد همه جانبه نوجوان خواهد شد. یکی از اشتباهاتی که والدین انجام می دهند این است که فکر می کنن فرزند آنها نمی تواند درست را از غلط تشخیص دهد؛ در صورتی که در گروه درمانی وقتی به بخش سوالات چالش برانگیز می رسیم والدین متوجه میشون که فرزندانشان به خوبی خوب را از بد و بد را از خوب تشخیص می دهند.

گروه درمانی چیست :

گروه درمانی نوعی روان درمانی است که شامل یک یا چند درمانگر است که همزمان با چندین نفر کار می کنند؛ این نوع درمان به طور گسترده ای درمکان های مختلف از جمله اقدامات درمانی خصوصی، بیمارستان ها، کلینیک های بهداشت روان و مراکز اجتماعی در دسترس است. گروه درمانی بعضی اوقات به تنهایی مورد استفاده قرار می گیرد، اما برای تاثیر بهتر و موثر تر لازم است، در یک برنامه درمانی جامع که شامل درمان های فردی و دارویی است؛ ادغام شود. این روش درمانی توسط اروین دی یالوم ابداع شد.

این روش به عنوان راهی برای درمان خستگی رزمی در طول جنگ جهانی دوم؛ کارایی داشته در اوایل قرن بیستم در آمریکا برای اولین بار از گروه درمانی استفاده شده است، جلسات گروه درمانی کاملا مانند جلسات انفرادی محرمانه است، اگر با حضور در روش درمانی گروه درمانی موافقت کنید، به احتمال زیاد از شما خواسته می شود در تعداد معینی از جلسات شرکت کنید. از اعضای گروه خواسته می شود که به طور منظم در برنامه ها شرکت کنند و تعداد مشخصی از ماه ها را تعهد بدهند. برخی از جلسات در گروه درمانی شامل بحث و گفتگو می باشد؛ در حالی که بعضی دیگر ممکن است، شامل فعالیت های گروه درمانی باشد، چنین فعالیت هایی می تواند شامل تمرین های توسعه مهارت، حل مسئله یا اعتماد سازی باشد، در این فعالیت ها اگر آمادگی صحبت ندارید مجبور نیستید صحبت یا فعالیت کنید، بلکه می توانید چند جلسه اول بنشینید و به مشارکت افراد دیگه گوش دهید تا کم کم شما هم بتوانید به افراد سخنگو بپیوندید؛ در گروه درمانی هیچ کس نمی تواند شما را مجبور به کاری کند؛ خودتان قادر هستید انتخاب کنید چه نوع قدمی بردارید.

گروه درمانی شناختی- رفتاری :

با توجه به اینکه گروه درمانی شناختی و کلا روش شناختی-رفتاری، یک نوع روش درمانی آموزشی است؛ افرادی که دارای مشکلات زیر هستند می توانند در این نوع از گروه درمانی شرکت کنند.

افراد دارای فوبیا( حشرات، حیوانات، مکان های شلوغ).

افراد دارای افسردگی اساسی، افسردگی دوقطبی، افسردگی خفیف.

افراد دارای اختلال وسواس جبری، وسواس فکری.

افراد دارای اختلال استرس پس از حادثه.

خستگی مزمن و اضطراب و افسردگی و خستگی ناشی از آنها

تمامی افرادی که دارای اختلالات خلقی و رفتاری هستند.

گروه درمانی شناختی تا میزان زیادی به تلاش های فردی، سابقه ژنتیکی، میزان حاد و مزمن بودن اختلال روانشناسی و یا روانپزشکی و همین طور نحوه اداره کلاس و گروه درمانی و قدرت درمانگر بستگی دارد، یکی از بهترین درمان ها در مشکلات اضطرابی و افسردگی درمان شناختی-رفتاری است.

گروه درمانی راه حل محور:

یکی از مداخلات درمانی موثر جهت بهبود مشکلات فردی و اجتماعی و بهبود زندگی فرد، درمان کوتاه مدت راه حل محور است، دی شیزر و همکارانش در مرکز خانواده درمانی کوتاه مدت در میلواکی  و ویسکانسین، از اولین نفرات و پیشگامان رشد و توسعه درمان کوتاه مدت راه حل مدار بودند.

چه خوب است بدانید منشا تاریخی این راه درمانی کوتاه مدت به نام میلتون اریکسون  و نظریه سیستم خانواده است. درمان کوتاه مدت راه حل محور یک رویکرد غیر آسیب شناختی به درمان است، که به جای تمرکز بر روی مشکلات رفتاری و بیماری ها بر روی جنبه های مثبت، خشنود کننده و سالم زندگی تاکید می کند؛ درمانگران راه حل محور من جمله درمانگران کلینیک روانشناسی و روانشناختی دکتر مخدومی که دارای این رویکرد درمانی هستند، به جای توجه به کمبود ها و ناتوانی ها، پایه اولیه کارشان را بر نیروها، منابع و توانایی های مراجع قرار می دهند و سعی می کنند به مراجع در جهت پیشرفت و شکوفایی توانایی هایش کمک کنند. برخلاف رویکرد های بینش محور در این روش  درمانی مراجعان بر اهداف برجسته، قابل دسترس، ملموس وقابل اندازه گیری تمرکز دارند؛ در این روش درمانی کنکاش درباره گذشته و گله و شکایت به عنوان موانعی بر اهداف مهم و برجسته افراد تلقی می شود.  در واقع درمان کوتاه مدت راه حل محور بر این فرضیه استوار است که درک مراجعان از مشکلاتشان و راه حل های ممکن را تغییر دهند، رویکرد کوتاه مدت راه حل مدار، این تغییر را از طریق صحبت با مراجع به صورت فردی یا گروهی به وجود می آورد و از افراد درباره چگونگی حل و راه حل پیشنهادی برای حل کردن مشکلات پرسش می کند و راه درست را به آنها نشان می دهد.

دراین روش درمانی سه تفکر وجود دارد:

1) اگر چیزی نشکسته است، آن را ترمیم نکنید.

2) به محض اینکه متوجه شدید چه کاری بهتر و موثر تر است آن را بیشتر انجام دهید.

3) اگر کاری موثر و مفید نیست آن را دوباره انجام ندهید، بلکه کار متفاوتی انجام دهید.

فرایند درمان در روش درمانی راه حل محور به این شکل است:

1)مشخص کردن مشکل و هدف درمانجو.

2)شناسایی و افزایش استثنائات.

3) مداخلات درمانگر و وظایف طراحی شده او .

4) ارزیابی تاثیرات مداخله درمانگر.

5) ارزیابی دوباره مشکل و هدف درمانجو.

گروه درمانی خیانت :

یکی از تلخ ترین اتفاقات ممکن برای هر رابطه زناشویی اتفاق ناخوشایند؛ خیانت است. روابط پنهانی خارج از رابطه زناشویی مرسوم به « خیانت زناشویی » است که با آسیب های روانشناختی در فرد خیانت دیده همراه است. هدف از برپایی گروه درمانی ارائه خدمات به زوج هایی است که دچار خیانت شده اند. چرا که بتوانن اعتماد از دست رفته در رابطه را به دست آورن؛ ازدواج  به عنوان کلی ترین قرار داد پذیرفته شده؛ بین همسران، همواره به واسطه مشکلاتی ممکن است شکننده شود؛ یکی از همین موارد مسئله خیانت است. خیانت زناشویی مسئله ای تکان دهنده؛ برای زوج ها و خانواده هاست این مسئله پدیده ای رایج برای درمانگران خانواده است. در گروه درمانی خیانت با همدلی برقراری ارتباط صمیمانه با افراد شرکت کننده سعی در کاهش تنش این افراد از واقعه اتفاق افتاده است، در ادامه بحث یک نمونه از جلسه گروه درمانی زوجین را شرح داده ایم.

گروه درمانی خانواده :

خانواده اولین رکن پرورش فرد است و بعد از آن محیط هایی چون مدرسه و محل کار محیط هایی برای رشد افراد و شکل گیری شخصیت او است، وجود برخی مشکلات در کانون خانواده می تواند در کودکان و نوجوانان آن خانواده مسئله هایی را به وجود بیاورد برای مثال: یکی از مشکلاتی خیلی از والدین با آن دسته و پنجه نرم می کنند؛ پرخاشگری و عدم ارتباط گرم با نوجوان است، در گروه درمانی با شرکت والدین به آنها آموزش داده می شود تا بتوانند نوجوان و جوان خود را بهتر درک کنند؛ ارتباط بهتری برقرار کنند و نوجوان از دوست داشتن والدین نسبت به خود اطلاع پیدا کند. خصوصیات و نحوه رفتار والدین، تکامل شخصیت نوجوان و نوجوانان رشد همه جانبه او را تسریع و راحت تر می کند. شرکت در گروه درمانی به خانواده هایی که دچار تنش  با نوجوانان و جوانان هستند، پیشنهاد می شود.

گروه درمانی خودشناسی :

یکی از راهکارهای بسیار مفیدی که به افراد کمک می کند برای زندگی سالم خود بجنگن و تصمیمات اساسی بگیرن مبحث خودشناسی و خود آگاهی است؛ افراد با شناخت خود بیشتر و بهتر می توانند برای زندگی خود تصمیمات مهم اخذ کنند، شرکت در گروه درمانی شناختی برای آن دسته از افرادی مناسب است که شناخت کافی از خود ندارند و توانایی های خود را نمیشناسن،  با شرکت در چنین رویکرد های درمانی و طی کردن چند جلسه و حضور فعال افراد در جلسات افراد کم کم متوجه می شون می توانند روی توانایی های خود حساب باز کنن و توانایی های خود را بیشتر بشناسن، در جهت توانایی های خود حرکت کنند و هدف گذاری داشته باشند.

گروه درمانی خانوادگی :

وقتی دو فرد ازدواج و تشکیل خانواده می دهد، در اوایل ازدواج ممکن است در زندگی دچار چالش  های  مختلفی بشوند و احساس کنند که دچار مشکلاتی با خانواده همسرشان شده است؛ رابطه شان رو به سردی رفته است و دیگر مانند گذشته احوالات خوبی ندارد، این چنین می شود که فرد دچار ناامیدی و ناراحتی می شود، در این زمان یکی از روش های کاربردی برای رهایی از مشکلات پیش آمده، مشاوره با خانواده ها و خانواده درمانی است، در این روش درمانی از خانواده دو طرف دعوت می شود در گروه درمانی شرکت کنند و مشکلات یا علت های رفتار را بیان کنند تا از هرگونه سوتفاهم به دور باشند و تمامی سو برداشت ها را حل و فصل کنند.

گروه درمانی کنترل خشم :

خشم احساس سرکوب شده است، این احساس زمانی که افراد به ناراحتی و غم خود اجازه برون ریزی نمی دهند اتفاق می افتد؛ مهارت کنترل خشم و عصبانیت یک مهارت کاملا اکتسابی است. در گروه درمانی کنترل خشم طی جلسات به افراد آموزش می دهیم، احساسات منفی خود را بشناسن، ممکن است یک روزهایی احساس خشم و ناراحتی داشته باشیم و این احساس خشم  یک امر طبیعی است، به همین دلیل نیاز است که در درجه اول خشم را درک کرد و پس از آن در تلاش برای کسب مهارت های آرامش باشد.

گروه درمانی مدیریت خشم :

خشم یک پاسخ هیجانی شدید به محرومیت و تحریک شدگی است،که با افزایش برانگیختگی خودکار  و تغییر فعالیت سیستم عصبی مرکزی مشخص می شود، خشم یک نگرانی عمده برای جامعه است زیرا به رفتارهایی منجر می شود که خسارت فراوانی به اقتصاد کشورها تحمیل      می کند، برای مثال: رفتارهای تهاجمی و ضد اجتماعی از پیامد های وجود خشم است، یکی از روش های موثر برای جلوگیری از بروز این اتفاقات یادگیری مهارت کنترل و مدیریت خشم است. استفاده از روش گروه درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری بسیار توانسته از بروز خشم جلوگیری کند. طبق مهارت هایی که در این جلسات به افراد آموزش داده شد، نتیجه جلسات گروه درمانی به این خلاصه شده است که دختران در مقایسه با پسران؛ در مقیاس خشم واکنشی کاهشی نشان می دهند به طوری پسران کاملا برعکس هستند و واکنش افزایشی دارند و بیشتر در معرض خشم هستند. هدف از تشکیل گروه درمانی مدیریت خشم به این موارد خلاصه می شود:

*یادگیری کنترل خشم به طور موثر و کارا

*گسترش تسلط بر خود

* دریافت پشتیبانی از دیگران

در گروه درمانی افراد با چندین مفهوم مهم از خشم روبرو می شوند.

خشم به چه معناست؟!

فرد خشمگین چه ویژگی هایی دارد؟!

چه هنگامی خشم مسئله ساز می شود؟!

تلافی یا پیامد خشم چه چیزی است؟!

شما با شرکت در گروه درمانی های عمومی و اختصاصی کلینیک روانشناسی و روانشناختی دکتر مخدومی می توانید مهارت مدیریت خشم خود را افزایش دهید.

گروه درمانی وسواس:

در مقاله ای درباره وسواس فکری – عملی نوشته شده بود به صورت خیلی کامل و مفید درباره وسواس توضیحات داده ایم؛ اگر اطلاعات کافی ندارید و دوست دارید اطلاعات در این زمینه به دست بیاورید مقاله وسواس را مطالعه بفرمایید، تنها بودن با افکار خود در زمان اضطراب و وسواس می تواند علایم اختلال وسواس فکری عملی را در شما ایجاد کند، صحبت با افرادی که احساسات و رفتارهای شما را درک می کنند، می تواند به شما در درک بهتر شرایط کمک کند، با شرکت در گروه درمانی و انجام تکنیک های کاربردی برای رهایی از وسواس می توانید از یکدیگر حمایت کنید و به دنبال راه های مقابله باشید.

گروه درمانی پانیک و اضطراب:

افرادی که از اضطراب رنج می برند، بیرون رفتن و تعامل با کسانی که آنها را درک می کنند؛ می تواند برایشان مفید باشد، دانستن اینکه شما در احساسات خود تنها نیستید وشنیدن اینکه دیگران هم مانند شما اضطراب دارند و چگونه اضطرابشان را کنترل می کنند، می تواند بسیار ارزشمند باشد، همچنین ممکن است مهارت های اجتماعی بهتری را در خود ایجاد کنید که در صورت داشتن اضطراب اجتماعی می تواند به شما کمک کند.

گروه درمانی اعتماد به نفس و اضطراب اجتماعی:

یکی از پیامد های ناگوار اضطراب و ترس از حضور در جمع مبحث اضطراب اجتماعی و کمبود اعتماد به نفس است، درمان اضطراب اجتماعی یا هراس اجتماعی از طریق شناختی- رفتاری با تاکید بر سه مسئله الف) تغییر فکر ب)  تغییر و تاثیر بر فیزیولوژی پ) تغییر رفتار انجام می شود.

در گروه درمانی به افراد آموزش داده می شود، در ابتدا سه جز اضطراب خود را درک کنند، الف) جز فیژیولوژیکی: شامل واکنش های بدنی مانند ضربان ، قلب، تنگی نفس، تعریق.

ب) جز شناختی: شامل افکاری که شخص در موقعیت های اجتماعی برانگیزاننده اضطراب ممکن است داشته باشد، مثل: «من چیزی برای گفتن ندارم »، «دیگران علمکرد بد من را می فهمند» پ) جز رفتاری: شامل آنچه فرد درآن موقعیت  انجام می دهد می شود برای مثال: رفتارهایی که بیانگر اضطراب هستند یا بر کنترل آن رفتار نقش ندارند.

افرادی که در گروه درمانی شرکت می کنند به کمک درمانگر باید افکار خود را درک کنند، که چگونه این سه جز مهم با هم در ارتباط است.

دوره آموزش خود هیپنوتیزم حضوری:

یکی از روش های کاربردی و مناسب آموزش خود هیپنوتیزم به مراجعان است، این آموزش باید در محیط ساکت و آرام؛ حتی الامکان نیمه تاریک انجام بشود. برای انجام خود هیپنوتیزم شخص باید نیمه گرسنه باشد، بایستی کاملا مراقب باشد که به هیچ وجه با معده پر، تمرین خود هیپنوتیزم انجام ندهد. البته گرسنگی بیش از حد هم ممکن است ذهن را به خود مشغول کند؛ بنابراین لازم است تعادل در سیری و گرسنگی وجود داشته باشد، درباره روش های مختلف ایجاد حالت خود هیپنوتیزم، متخصصان کلینیک روانشناسی و روانشناختی دکتر مخدومی روش های مختلفی دارند، برای انجام خود هیپنوتیزم باید پنج مرحله را انجام داد:

*ریلکس کردن و شل کردن تمام ماهیچه:

ریلکس کردت اولین و مهم ترین تکنیک آموزش خود هیپنوتیزم است، این روش جهت رفع اضطراب و ایجاد آرامش ابداع شده است،رفع تنش و کشش عضلات به نوعی با کاهش اضطراب رابطه دارد.

*القا تلقینات ریلکس:

در این مرحله به پشت دراز کشیده اید؛ باید به خود تلقین کنید که ماهیچه های بدنتان لحظه به لحظه  شل تر  وانهاده تر می شوند، در این مرحله درمانجو تلاش می کند، ماهیچه های خود را به حالت رخوت و سستی بیشتر در بیاورد و کلمه بی حرکت را به کرار در ذهن خود تکرار کند.

* القای حرکت غیر ارادی دست‌ها با کمک گرفتن از تلقین:

بعد از اینکه مرحله اول و دوم را انجام دادید، بدن کاملا ریلکس و آرمیده شده است، تمام توجه و تمرکز شما به دستان چپ و راست خواهد بود، به هر دست که عادت دارید با ترجیح می دهید توجه کنید، در این مرحله بدن شما به هیچ وجه نباید تکان بخورد، به دست راست خود فکر کنیدو خیال کنید که دست راست شما مانند بادکنک سبک است، به مرور انگشتان شما سبک  می شود.

* القای تلقینات هیپنوتیکی مورد نیاز:

درحالی که سه مرحله قبل را انجام دادید، در همان حالت باید به القا تلقینات تکنیکی بپردازید، اگر درمانجو به دنبال رفع مشکل لکنت زبان است این موارد را به کمک درمانگر تلقین کنید،« من به طور واضح و مشخص صحبت می کنم» یا « حرف زدن برای من به راحتی است» در این روش ضمیر ناخودآگاه را درگیر می کنید و ضمیر ناخودآگاه بیش از هر چیز با احساسات و تصاویر تخیلی ما تحت تاثیر قرار می گیرد.

* بازگشت به حالت عادی.

بهتر است برای هوشیاری و برگشت به حالت عادی از این دسته تلقین ها استفاده کنیم،« پس از اینکه تا عدد هفت می شمارم؛ من به سطح عادی هشیاری طبیعی باز خواهم گشت، هر شماره ای که میشمارم من یک درجه هشیارتر می شوم.

یک … دو … حالم کاملا خوب است؛ قلبم عادی و منظم می زند، تنفس و نبضم عادی است؛ بعد از هوشیاری  کاملا آرامش خواهم داشت.

نحوه اجرای گروه درمانی :

نحوه کار در روش گروه درمانی به این شکل است، افرادی که مشکلات مشابع دارا هستند در گروه های 6 تا 15 نفره قرار می گیرند و می توان گروه را به صورت گروه باز و بسته دسته بندی کرد، در گروه باز افراد اجازه دارن در هر مرحله از درمان که تمایل به ادامه درمان نداشتن، از گروه خارج شوند اما در مقابل در گروه بسته باید تا انتهای مسیر درمان اعضای گروه همراه باشند و اجازه ترک از گروه را ندارند. گروه های انتخابی به مدت 7 تا 12 جلسه با توجه به موضوع شکل گیری هر گروه جلسات درمانی 90 تا 120 دقیقه ای را آغاز می کنند، اعضای گروه هفته ای یک بار یکدیگر را ملاقات می کنند؛ اختصاص تکالیف هفتگی جز مهم فرایند های درمانی است. ما در ادامه مقاله در نظر داریم به اتفاق شما دوستان همیشه همراه یکی از جلسات گروه درمانی کلینیک روانشناسی و روانشناختی دکتر مخدومی را توضیح دهیم با با نحوه اجرای گروه درمانی بیشتر آشنا شوید

جلسه درمانی اجرا شده برای رفع مشکلات زناشویی زوج ها بوده است و به مدت 7 جلسه،یکبار در هفته برگزار شده است، با هم با روش و نحوه برگزاری جلسات آشنا خواهیم شد.

جلسه اول:  در این جلسه هدف، برقراری ارتباط درمانی است، افراد با موضوع گروه  و آشنایی با اعضای گروه بیشتر با هم آشنا می شوند، در این جلسه به درمانجویان تکلیف داده می شود که اهداف خود را از شرکت در گروه درمانی یادداشت کنند.

جلسه دوم: در این جلسه اهداف درمانجویان الویت بندی می شود، بحث و گفتگو درباره اهداف شروع خواهد شد، در این جلسه اهداف یکایک درمانجویان و مراجعه کنندگان بررسی می شود و اهداف مثبت، معین،ملموس و قابل اندازه گیری برای درمانجویان انتخاب می شود و در نهایت تکلیف به آنها داده می شود که انتظارات خود را به صورت مثبت از همسرشان بخواهند.

جلسه سوم:در این جلسه قابلیت های مثبت افراد شرکت کننده مورد بررسی قرار می گیرد، به اعضای گروه کمک می شود تا با توانایی های خود آشنا بشوند، دیگر اعضای گروه آنها را تحسین و تشویق می کنند. به اعضای گروه تکلیف داده می شود که به هیچ وجه در یک هفته پیشرو از همسر خود ایراد و انتقاد نکنن، در عوض از همسر خود قدردانی و تشکر داشته باشند، نتیجه ایسن رفتار را به گروه درمانی در جلسه بعدی انتقال دهند.

جلسه چهارم: در این جلسه به درمانجویان کمک می شود نقاط مثبت همسرانشان را شناسایی کنند، از شرکت کنندگان خواسته می شود به سوالاتی که درمانگر می پرسد بیشتر فکر کنند و بعد پاسخ بدهند.  در ادامه تکلیف جلسه چهارم این است که درمانجویان خاطرات و اتفاقات استثنایی خود با همسرشان را یادداشت کنند و به همراه خود جسه بعدی بیاورند.

جلسه پنجم: در این جلسه تمرکز را بر روی پاک کردن و رها کردن الگوهای مخرب قرار می دهیم؛ با استفاده از پرسش های معجزه آسا،الگوهای مخرب را درک و سعی در تغییر آنها داریم، تکلیف این جلسه این است که شرکت کنندگان درباره ی سوالاتی که درخصوص الگو های مخرب شده است، فکر کنند و نظرشان را بیاورند.

جلسه ششم: به افراد می آموزیم درباره واژه های جدید تجربه های جدید کسب کنند، احساسات، فکر، رفتار جدید از خود بروز بدهند. پاسخ های معجزه آسا درباره افکار و احساسات خود داشته باشند، در این جلسه تمرینی  متفاوت خواهیم داشت؛ تمرین پرتاپ سکه  و انتقاد زوجین از هم، از شرکت کنندگان درخواست می شود که هر روز در ساعتی مشخص سکه ای را به هوا پرتاپ کنند، شخص برنده 10 دقیقه از همسرش شکایت کند، وقتی 10 دقیقه تمام شد شخصی دیگر 10 دقیقه از طرف مقابل شکایت کند و سپس نتیجه را به جلسه بعدی بیاورند.

جلسه هفتم: در جلسه آخر گروه درمانی میزان دستیابی به تغییرات در اعضای گروه را مورد بررسی قرار می دهیم و جمع بندی کلی از مفاهیم گفته شده و تکالیف انجام داده شده، خواهیم داشت، در این جلسه انتظار داریم افراد توانایی انتقادمثبت از همس را بلد باشند و به اهداف تعیین شده رسیده باشند.

با هم یک یا یک نوع از نمونه های گروه درمانی اجرا شده در کلینیک روانشناسی و روانشناختی دکتر مخدومی آشنا شدیم؛ اگر شما هم فکر می کنید نیاز است با روش گروه درمانی به رشد فردی و رابطه خود برای داشتن روابط بهتر در جامعه و خانواده کمک کنید، پیشنهاد می شود از این روش برای ارتقای خود کمک بگیرید، برای کسب اطلاعات از شرایط گروه درمانی می توانید با شماره های کلینیک تماس بگیرید.

چرا گروه درمانی موثر است :

یکی از سوالاتی که اغلب درمانجویان و مراجعان از ما پرسش می کنند این است که چار گروه درمانی موثر است و چطور می تواند به ما کمک کند؟!

گروه درمانی اصول مشخصی دارد که موجب بهبودی شرکت کنندگان می شود؛ در ادامه این مقاله به مهم ترین اصول موجود در این روش درمانی اشاره خواهیم کرد.

القای امید: گروه شامل افرادی است که در مراحل مختلف فرایند درمانی قرار گرفته اند، مشاهده افرادی  که با مشکل مشابه فرد مقابله کرده یا بهبود یافته اند، باعث امیدواری سایر افراد می شود.

تبادل اطلاعات: اعضای تیم با هم در خصوص مشکلاتی که با آنها روبرو هستند و راه هایی که رفته اند اطلاعات را تبادل می کنند و آگاهی خود را بالا می برند.

تجربه مشترک: افرادخودشان را بخشی از گروه می دانند که تجارب مشابه  خودشان داشته اند، در نتیجه می دانند آنچه که برآنها گذشته؛ مشترک است و عمومیت دارد، به آنها این پیام داده می شود که آنها تنها فردی نیستن که این مشکل را دارند.

نوع دوستی: اعضای گروه نقاط قوت خودشان را مطرح کرده و به سایر اعضای گروه کمک می کنند که منجر به تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس آنها می شود.

یادگیری بین فردی: اعضای گروه از طریق تعامل با سایر افراد و کسب بازخورد از گروه و درمانگر به درک بیشتری از خودشان می رسند.

انسجام گروهی: چون اعضای گروه دارای هدف مشترکی هستند؛ به حس تعلق داشتن و پذیرفته شدن در گروه می رسند.

تخلیه هیجانی: با در میان گذاشتن احساسات  و هیجانات منفی با مثبت که میتوان آنها را احساسات و هیجانات خوب و بد هم دانست، افراد تجربه های خود را در گروه بیان می کنند و به تسکین می رسند؛ احساس گناه، اضطراب، ناآرامی آنها کم می شود.

رفتار تقلیدی: افراد می توانند از رفتار سایر اعضای گروه الگوبرداری کنند و با مشاهده و یا تقلید از رفتار درمانگر؛ رفتار خود را تغییر دهند.

می توانید برای کسب اطلاعات در زمینه خدمات کلینیک روانشناسی و روان شناختی دکتر مخدومی با راه های ارتباطی موجود با ما ارتباط برقرارکنید.

۱۰ دیدگاه ها
  • میلاد
    نوشته شده در ۱۲:۳۷h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه درمانی یکی از مقوله های است که مشاوران برای درمان اختلالات پیشنهاد می کنند که خیلی موثراست

  • میلاد
    نوشته شده در ۱۲:۳۸h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه درمانی یکی از مقوله های است که مشاوران برای درمان اختلالات است.

  • نعمت
    نوشته شده در ۱۲:۳۸h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه درمانی خیلی موثراست

  • رسول
    نوشته شده در ۱۲:۳۹h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه درمانی درمان گروهی است.

  • بابک
    نوشته شده در ۱۲:۴۰h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه در مانی یکی از روش های درمان است.

  • سوسن
    نوشته شده در ۱۲:۴۲h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه درمانی اختلال وسواسی من را درمان کرد.

  • حسن
    نوشته شده در ۱۲:۴۴h, ۱۴ آذر پاسخ

    آیا گرو درمانی برای بالا رفتن اعتماد به نفس خوب است؟

  • رضا
    نوشته شده در ۱۲:۴۵h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه درمانی در چه مراکزی انجام می شود؟

  • جواد
    نوشته شده در ۱۲:۴۶h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه در مانی در مدارس هم برای ارتقا دانش آموزان مفید است ؟

  • فاطمه
    نوشته شده در ۱۲:۴۷h, ۱۴ آذر پاسخ

    گروه درمانی کی انجام داده که براش نتیجه بخش بوده؟

ارسال یک نظر

نوبت دهی درباره ما خانه وبلاگ جست و جو