سندروم اردک

سندروم اردک

سندروم اردک

تا به حال با سندروم اردک آشنا شدید ؟؟دقت کردید اردک بر روی آب چقدر آرام است و از آرامش او لذت می بریم اما … آیا در حقیقت او واقعا اینقدر آسوده است ؟

اصطلاح سندروم اردک:

توسط پژوهشگران دانشگاه استنفورد بعد از بررسی پست‌های چند دانشجو درشبکه های اجتماعی که خودکشی کرده بودند ابداع شد .

اگر به شنا کردن اردک در آب توجه کنیم ما تنها قسمتی از بدن او را می ‌بینیم که به آرامی بر روی آب در حال حرکت است، درحالی‌ که متوجه تقلای او نیستیم ؛ اردک با تلاش پاهای خود را تکان می‌دهد تا حرکت کند و همیشه در حال تلاش است تا روی آب شناور بماند . گرچه سندروم اردک به عنوان یک اختلال روانی رسمی در نظر گرفته نشده است ، اما به طور گسترده ای در بین دانشجویان و افراد فارغ التحصیل و برخی جوانان مشاهده می شود ، در این بیماری روحی فرد کاملا آرام به نظر می رسد اما در حقیقت تلاش می کند تا با مشکلات زندگی خود کنار بیایند و آرامش را به خود تلقین می کند . زمانی که اردک روی آب شناور است خیلی آرام به نظر می رسد ، اما قاطعانه با پاهای خود تلاش می کند تا روی آب بماند ، افرادی که دچار سندروم اردک هستند نیز به ظاهر آرام و شاد هستند ، اما در درون برای حفظ این شادی و آرامش تلاش زیادی می کنند ، علت انتخاب نام سندروم اردک برای این بیماری همین وجه تشابه بین آنها است . به نظر می رسد سندروم اردک مقدمه ای است برای مشکلات روحی جدی تر مانند افسردگی و اضطراب است که مرحله اول این بیماری ها محسوب می شود و معمولا در واکنش به اضطراب بروز می کند .

در واقع مبتلایان به « سندرم اردک» کسانی هستند که:

تلاش می کنند همواره تصویری شاد و خوشبخت از خود در فضای مجازی نشان دهند ، در صورتی که در دنیای واقعی با مشکلات زیادی مواجه هستند و نا آرامی های بسیار زیادی دارند .

اگر کمی به فضای مجازی دقت کنید متوجه می شوید که متاسفانه افراد زیادی مبتلا به سندروم اردک هستند که به صورت افراطی سعی در شاد نشان دادن خودشان از طریق عکس یا فیلم گذاشتن از خوش گذرانی هایشان دارند . مانند: غذای های لوکس ؛ ماشین گران قیمت ؛ سفر های مختلف و … که فرد در واقعیت شاید با هزاران قرض توانسته باشد به دست بیارد و فشار های روانی زیادی را تحمل کرده باشد و با لبخند های به ظاهر سعی می کند خودش را با این تصاویر زندگی به دور از واقعیت را به افراد نشان دهد که تبعات روانی و اجتماعی منفی برای جامعه و خود فرد به همراه دارد .

 چرا دچار سندروم اردک می شویم ؟

به نظر می رسد عوامل خطر ساز خاصی که شامل تجربه های فرد در دانشگاه ، مدرسه ، جمع دوستان  و اقوام است ، منجر به بروز سندروم اردک می شود .

 از جمله این عوامل خطرساز عبارتند از:

افراد در دانشگاه  برای اولین بار مجبور هستند ، دور از خانواده خود زندگی کند و طعم زندگی  مستقل را بچشند ، مطالعات علمی و مسائل فوق برنامه در مقایسه با دبیرستان  در این دوره افزایش چشمگیری پیدا می کند بودن در جمع های مختلف یا فرهنگ های مختلف بسیار زیاد است و همچنین فشارهای اجتماعی با حضور فرد در دانشگاه روز افزون می شود . واکنش آدم ها به استرس شدید متفاوت است ، برخی به خوبی بر آن غلبه می کنند ، اما در برخی دیگر تلاش ها بی نتیجه است. نشانه های فیزیکی استرس شدید در مبتلایان به سندروم اردک هم یکسان نیست . برخی بر اثر استرس دچار سردرد ، اختلالات خواب و تمرکز می شوند و برخی دیگر احساس تنش و خشم می کنند. بعضی از افراد احساس افسردگی می کنند و برخی دچار افزایش یا کاهش اشتها (خوردن اضطرابی) می شوند .

عواملی که در خانواده خطر بروز سندروم اردک را افزایش می دهند ، عبارتند از:

تشویق فرد به رقابت بیشتر

کمال گرایی بیش از حد

حمایت و محافظت بیش از حد خانواده از فرزند خود که در نتیجه فرد آمادگی برخی ناامیدی ها و مشکلات را ندارد ، زیر بار فشار های ممکن کم می آورد .

از عوامل دیگر می توان به خانواده و دوستان و تأکیدشان بر موفقیت اشاره کرد ؛ تعریف مداوم پدر و مادر از عملکرد درخشان فرزندشان در دانشگاه ، خود می تواند به عاملی استرس زا تبدیل شود .

نشانه های سندروم اردک :

به دلیل غیر رسمی بودن این بیماری ، روش تشخیص رسمی برای سندروم اردک وجود ندارد . نشانه های این بیماری نیز خیلی واضح نیستند ؛ همانطور که قبل از این هم گفته شد فرد مبتلا به سندروم اردک سعی می کند خود را کاملا شاد نشان دهد ، بیرون فرد کاملا آرام و شاد است ، اما درون فرد آرامشی ندارد .  نمونه های این افراد جوانانی هستند که دائما از لحظات شاد خود تصاویری در دنیای مجازی به اشتراک می گذارند ، در حالی که شاید در واقعیت آنقدر هم شاد نباشند و تنها حفظ ظاهر کنند . گاهی افراد به خاطر حجم زیادی از قضاوت‌ های منفی ، احساس ارزشمندی نمی ‌کنند تا جایی که اعتماد به نفس خود را از دست می ‌دهند و با کوچک ترین قضاوتی هراسان و نگران می‌شوند ، یا افرادی که به طور مداوم احساس زشت انگاری می‌ کنند ، به طوری که برای برطرف شدن این مشکل همیشه تلاش زیادی می کنند تا مورد پسند دیگران قرار گیرند و با اخذ لایک بیشتر این حس خود را مرتفع کنند و به همین دلیل است ،  در فضای مجازی تصاویری آراسته ، زیبا ، شاد و خوشبخت از خود به نمایش می ‌گذارند . این سندروم اصطلاحی است که به یک بیماری یا اختلال اشاره می‌ کند که بیش از یک نشانه مشخص دارد و می‌تواند بر اثر عوامل ژنتیکی و یا محیطی به وجود آید . عواملی چون اضطراب و افسردگی ، ممکن است سندروم اردک واکنشی به عوامل استرس‌ زای زندگی  باشد .

اما چه نوع استرس هایی ؟؟

فرد برای اولین بار است که به دور از خانواده زندگی می‌کند ، افزایش فشار اجتماعی روی فرد ، تشویق فرد به رقابت بیشتر، کمال گرایی بیش از حد ، انواع خشونت‌ ها ، حمایت‌ ها و محافظت‌های بیش از حد خانواده ( والدین هلیکوپتری ) و مواردی از این دست می ‌توانند از علل ابتلا به سندروم اردک باشد .

 

والدین هلیکوپتری به شکلی افراطی خود را درگیر زندگی فرزندشان و مراقبت از آنها می کنند:

آن ها به بهانه محافظت از فرزندشان ، اجازه نمی دهند او سرخوردگی را تجربه کند. این کار هنگام رویارویی با سرخوردگی های اجتناب ناپذیر، به نقطه ضعف فرد تبدیل می شود. این پدر و مادرها به جای اینکه به فرزند شان یاد بدهند که از چالش استقبال کنند ، اغلب بر توانمندی های فرزندشان تمرکز می کنند ؛ چیزی که می تواند به رنج ذهنی فرد منجر شود .

از سایر علل بروز سندروم اردک:

مبتلایان به اختلال سلوک ، اختلال بیش ‌فعالی – کم‌توجهی ، کسانی که مشکلات شناختی یا یادگیری دارند و افرادی که شرکت در فعالیت‌ های اجتماعی برایشان دشوار است ، اعتماد به نفس پایین و یا تصویر منفی نسبت به بدن خود دارند ، انتقاد بیش از حد از خود و احساس یاس در مقابله با رویداد‌ های منفی

 

البته علل ابتلا به سندروم اردک همیشه یک دلیل خاص ندارد و ممکن است که عوامل بیولوژیکی ، روان شناختی و محیطی هم بر ابتلا به این سندروم تأثیرگذار باشند که باید فرد از همه لحاظ بررسی های بالینی شود تا احتمالات و عوامل مشخص گردد ؛
به‌ دلیل اینکه این سندروم تشخیص تخصصی ندارد ، گاهی اعلام می‌شود که این افراد مبتلا به بیماری‌های دیگر مانند افسردگی و اضطراب هستند .  برای تشخیص عامل ایجادکننده مشکل ، درمانگر باید معاینه جامعی انجام دهد . افسردگی و اضطراب ممکن است ناشی از مسائل دیگری باشند که در نهایت به سندروم اردک منجر می‌شود .

برای جلوگیری:

با آموزش مدیریت استرس‌ ،
اهمیت دادن به روابط حمایتی ،
حمایت عاطفی با گفتار درمانی
و مشاوره منظم برای پالایش روان

می توان تا حد بسیار بالایی از سندروم اردک جلوگیری کرد و پیشنهاد می شود نشانه های این سندروم را با دقت مد نظر داشته باشید ، چرا که با پیشگیری به موقع می توان از عواقب آن جلوگیری کرد .

 

 

۱۲ دیدگاه ها
  • آناهیتا عنایتی
    نوشته شده در ۱۸:۴۲h, ۱۵ خرداد پاسخ

    چه سندروم جذابی اتفاقا این روزها خیلی به چشم میاد این موارد .

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۰۷:۱۱h, ۱۶ خرداد پاسخ

      سلام بله . خیلی ممنون

  • نگار عابدی
    نوشته شده در ۱۸:۴۴h, ۱۵ خرداد پاسخ

    چقدر جذاب بود خوبه من این سندروم رو ندارم

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۰۷:۱۱h, ۱۶ خرداد پاسخ

      خیلی ممنون از نظر زیبای شما

  • سمانه روشن پژوه
    نوشته شده در ۱۸:۴۵h, ۱۵ خرداد پاسخ

    بسیار عالی بود
    برای درمان این سندروم میتونیم با چیکار کنیم ؟

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۰۷:۱۰h, ۱۶ خرداد پاسخ

      سلام . ممنون از سئوالتون . بهترین کار دریافت مشاوره تخصصی در مورد هر مسئله ای است . پیشنهاد می کنیم به قسمت دریافت رزرو مشاوره مراجعه فرمایید .

  • آریا تمدن زاده
    نوشته شده در ۰۵:۲۶h, ۱۹ خرداد پاسخ

    عالی بود خیلی لذت بردم

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۱۳:۳۰h, ۲۲ خرداد پاسخ

      خیلی ممنون . امیدواریم از دیگر مقالات ما نیز استفاده نمایید .

  • لعیا فروتن
    نوشته شده در ۰۵:۲۷h, ۱۹ خرداد پاسخ

    ممنونم از اطلاعات ارزشمند

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۱۳:۳۰h, ۲۲ خرداد پاسخ

      خیلی ممنون بابت نظر محبت آمیزتان .

  • محدثه کیانی
    نوشته شده در ۰۹:۲۲h, ۰۵ تیر پاسخ

    عالیییی بود

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۰۴:۴۷h, ۰۷ تیر پاسخ

      از همراهی شما سپاس گذاریم

ارسال یک نظر

نوبت دهی درباره ما خانه وبلاگ جست و جو