بلوغ کودکان

بلوغ کودکان

به قلم استاد مخدومی

بلوغ دوره گذر از کودکی به بزرگسالیست… تو این سن بچه ها تغییرات گسترده و همه جانبه ایی مثل تغییرات فیزیکی-فیزیولوژی-روانشناختی ، عاطفی و هیجانی ( که در استوری ها کامل براتون توضیح میدم ) رو تجربه می کنند. آگاهی و شناخت از این تغییرات هم برای والدین و هم برای نوجوانان خیلی مهمه و اولین قدم برای شناخت دوران بلوغ ، پس برای شناخت بهتر والدین با سن بلوغ بچه هاشون و نحوه صحیح رفتار و… در اینجا تمام مراحل رو یک دور باهم مطالعه می کنیم تا نوجوانانمون دوران بلوغ راحت تری رو طی کنند…

تغییرات بلوغ به دو دسته کلی :

تغییرات جسمی و

تغییرات روانی دسته بندی میشن…

تغییرات فیزیکی در نوجوانان با توجه به جنسیت بچه ها متفاوته، تغییرات جسمی در دخترها و پسرها همونطوری که در استوری براتون گذاشتیم خیلی مهم هستند و نوجوان رو تحت تاثیر قرار میده و باعث اضطراب و استرس براش میشه. قبل از اینکه بچه هامون به سن بلوغ برسند یا به این سن نزدیک بشن بهترین کار اینه که اونها رو در جریان این تغییرات بدنی قرار بدیم که باعث ترس و دلهره براشون نشه…. تغییرات روانی نوجوانان از جمله عاطفی-هیجانی-شناختی-اجتماعی و… به همان اندازه مهم و قابل توجه هستند و از اثرات مهم آن غافل نمونیم. نوجوان هرچه به آخر بلوغش نزدیک میشه نهایتا‌ چیزهای قرض گرفته شده از الگوهاش رو درونی می‌کنه و شخصیت خاص خــودش رو پیدا میکنه

و حالا دیگه میدونه کیه؟
از زندگی چه می‌خواد؟
کجا می‌خواهد بره؟
علاقمندی‌هاش چیه؟
برنامه ‌اش برای شغل ، ادامه تحصیل و ازدواج چیه؟
و… بطور کلی شکل گیری خود و یک هویت منحصر بفرد در کودک شکل میگیره…

سن بلوغ دختران ( ۹ – ۱۳سال ) و سن بلوغ پسران ( ۱۰- ۱۴سال ) اتفاق میوفته. البته بطور کلی سن بلوغ به عوامل مختلفی مثل ژنتیک-تغذیه و جنسیت فرد بستگی داره و حدودا 7 سال طول میکشه… تو این سن کودک آماده میشه وارد دنیای بزرگسال بشه و تغییرات هیجانی، روانشناختی و اجتماعی مرتبط با اون دوران رو تجربه کنه…

تغییرات بلوغ جسمی در دختران با :

رشد پستان ، افزایش قد ، بزرگ شدن باسن ، جوش زدن صورت و بدن ، ترشحات واژن-رشد موهای زائد و عادت ماهیانه که اولین عادت ماهیانه دو سال بعد از رشد پستان اتفاق میوفته و لازمه که بدونید قاعدگی های اولیه نامنظم و حتی شاید هر دو ماه یکبار اتفاق بیوفته ( پس والدین عزیز نگران نباشید ).

تغییرات بلوغ جسمی در پسران با :

رشد مو در صورت و بدن ، عریض شدن شانه ، رشد اندام تناسلی ( بزرگ شدن بیضه ها ) ، انزال شبانه ، کلفت شدن صدا ، افزایش وزن ، بزرگ شدن سینه ها و…

تغییرات اجتماعی:

در این تغییرات کودکان از نظر اجتماعی تمایل دارن بیشتر با همسالان خودشون وقتشون رو پرکنن به همین خاطر شاید زیاد با دوستانشون خودشون رو مقایسه کنن و همین باعث بحث زیادی در خانواده ها میشه. چون در این سن نیاز به استقلال و اجتماعی بودن بچه ها زیادتر میشه اگه این دوستی و رفیق طلبی ها از طرف والدین بد تعبیر بشه باعث محدودیت و ایجاد مقاومت در بچه ها میشه، نیاز به استقلال براشون آنقدر مهمه که به هر کاری دست میزنن تا بهش برسن. خیلی بیشتر از قبل تمایل دارن توی کارای گروهی شرکت کنن و همین تمایل به دنیای بیرون و وارد اجتماع شدن برای کودکان یک نیاز مهم رو براشون پررنگ میکنه

و اون نیاز به الگو و همانندسازی با دیگرانه و بچه ها برخلاف میل والدینشون الگوهاشون رو از بیرون انتخاب میکنن مثل :

همکلاسی ،
معلم ،
ورزشکار
یا بازیگر مورد علاقه و…

منفی گرایی :

منفی گرا شدنشون که دلیل بیشتر جر و بحثهای والدین با نوجوناست!؟

بچه ها برای اینکه ثابت کنن که اونا هم تفکر و عقاید خاص خودشون رو دارند سعی میکنند با نه گفتن به ما ثابت کنن خودشون می تونن تصمیم بگیرن لازم نیست. ما بهشون بگیم چی بپوشه ،کجا بره و… البته تا حد تعریف شده نیاز استقلال کودکان باید برآورده بشه ولی با مدیریت و نظارت والدین.

تغییرات شناختی و رشد اخلاقی :

بچه ها توی این سن به یک رشد اخلاقی متفاوت میرسن

و سعی میکنن باورهای دینی و عقاید و سوالاتی مثل:

من از کجا اومدم،

خدا کیه و…

رو منطقی تر و دقیق تر بررسی میکنن به همین خاطر با هموار کردن مسیر و راهنمایی های صحیح به بچه ها اجازه تجربه کردن رشد اخلاقی درست رو فراهم کنیم.

تغییرات هیجانی :

کودکان در این سن بدلیل تغییرات هورومونی که در بدنشون داره اتفاق میوفته ممکنه :

زود رنج، بدخلق، پرخاشگری کلامی ( بیشتر دخترها ) و پرخاشگری فیزیکی ( بیشتر پسرها ) و….

رو تجربه کنند که تمام اینها هم متاثر از تغییرات فیزیولوژیکی و هم نتیجه مشکلات رفتاری درونی یا برونی شده کودکان در این سن و بازخورد والدیشون هست.

نیازهای جنسی :

اما نکته بسیار مهم که دغدغه تمام والدین در این و بیشتر نگرانی هاشون رو شاید در بگیره نیازهای جنسی و تمایلات جنسی بچه هاست، نوجوان ما از نظر نیاز جنسی به سمت دنیای بیرون توجهش جلب میشه، به جنس مخالف توجه میکنه و سعی میکنه باهاش ارتباط برقرار کنه و… مدیریت کردن و همراه بودن ، صبور بودن و هدایت مسیر درست برای والدین در این شرایط نیاز به راهنمایی و آموزش های مناسب داره که حتما باید مدنظر داشته باشند….

اولین نکته مهمی که والدین باید در نظر داشته باشند اینه که :

بچه هاشون دیگه بزرگ شدن و با دوران کودکی متفاوت هستند باهاشون مثل بچه ها رفتار نکنیم و اون ها را بعنوان یک بزرگسال بپذیریم..

دومین نکته مهم :

در نظر گرفتن نقاط قوت بچه هاست و تشویق و رشد دادن توانایی های مثبت که باعث عزت نفس و افزایش اعتماد به نفسشون بشیم.

سومین نکته مهم :

کودکان نیاز به پیداکردن جایگاه و شخصیت و هویت فردی واحدی دارن در این مسیر با آگاهی از نیاز بچه ها در این سن و دوران بلوغ این مسیر رو براشون هموار کنیم.

کامپ نر نشان داد که روابط خانوادگی مطمئن در نوجوانی ، تحول «هویت من» را بهبود می بخشد…

چهارمین نکته :

کودکان ما 100%عقاید و افکار ما رو ندارند ولی نباید ما روهم کامل رد کنند و این خودش نیاز به مدیریت صحیح از طرف والدین داره و با نظارت به جا روی کودکان سعی کنید الگو های مناسب و درست رو انتخاب کنن. آخرین نکته مهم در این مسیر حضور و فعال بودن پدر به میزان مادر در تربیت کودک و اینکه جایگاه پدر بعنوان یکی از دو مهره اصلی در کنار مادر برای شکل گیری شخصیت کودک نباید نادیده گرفته بشه…

 

راهکاری مفید برای والدین که بطورکلی :

1- شناخت شخصیت نوجوان در سن بلوغ

2- برقراری رابطه دوستانه تعریف شده با نوجوان

3- پرهیز از کلمات دستوری و نصیحت های افراطی

4- توجه و تکیه بر نقاط مثبت و قوت نوجوان

5- اعتماد سازی، افزایش اعتماد بنفس

6- استفاده از تکنیک نادیده گرفتن ( مشکلاتشون رو بزرگ نشون ندیم.دائما ازشون بازخواست نکنیم و… بعضی وقتها چشم پوشی کنیم !؟ )

7- آموزش دادن به نوجوان مثل علائم دوران بلوغ، مهارت دوست یابی-مهارت حل مسئله ، مهارت تصمیم گیری ، نحوه گذراندن اوقات فراغت و…

8- آموزش مهارت های ارتباطی ( مهارت گوش دادن و صحبت کردن )

والدین عزیز در نظر داشته باشند که برای بهتر طی کردن دوران بلوغ نوجوان حتما نیاز به یک روانشناس متخصص برای راحت تر طی کردن این مسیر الزامیست برای همین می توانید با روانشناسان و متخصصان کلینیک دکتر مخدومی تماس بگیرید.

۴ دیدگاه ها
  • محمد صادق کیانی
    نوشته شده در ۰۵:۲۸h, ۰۲ اردیبهشت پاسخ

    اطلاع داشتن از موضوات مربوط به کودکان خیلی خیلی روی روش های فرزندپروری ما موثره

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۰۶:۲۴h, ۰۲ اردیبهشت پاسخ

      بله همین طوره . کلنیک فرزندپروری داریم که به صورت اختصاصی به این موضوع می پردازد . امیدواریم استفاده نمایید .

  • مرضیه باقرنیا
    نوشته شده در ۰۶:۰۷h, ۰۲ اردیبهشت پاسخ

    اطلاعات خوبی بود واقعا

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۰۶:۱۶h, ۰۲ اردیبهشت پاسخ

      بله همین طوره . ممنون از شما بابت نظرتون

ارسال یک نظر

نوبت دهی درباره ما خانه وبلاگ جست و جو