تنظیم هیجانات

تنظیم هیجانات

تنظیم هیجانات

 

به قلم استاد مخدومی

هیجانات دو دسته هستند :

1- هیجانات اصلی ( خشم ، غم ، اضطراب ، خوشحالی و ترس )

2- هیجانات بیچیده ( عشق ، کینه ، غرور و… ).

 

ما چون در طول روز مرتب با این هیجانات درگیریم پس مدیریت و استفاده صحیح از اون لازمه یادگیری راهبردهای کارآمد زندگیه.

وقتی هیجانات مورد توجه قرار نگیرند به خلق تبدیل می شند و همین بی توجهی به هیجانات می تونه حالت های خلقی جدیدی رو در فرد بوجود بیاره و خلق هم به همون اندازه می تونه روی هیجانات فرد و شدت هیجانی که تو موقعیت های جدید و متفاوت تجربه میکنه ، تاثیرگذار باشه. نکته قابل توجه این که این هیجانات اگه بدرستی حل و فصل نشوند ، خودش زمینه شکل گیری آسیب های روانی رو برای فرد بوجود میاره ، چجوری؟

اگه فرد برای مدت زمان طولانی در حالت هیجانی بمونه باعث کاهش توانایی انطباق ( سازگاری ) فرد با موقعیت و احتمال اختلال در عملکردهای اجتماعی ، خانوادگی ، فردی و… میشه.

بعنوان مثال :

ما اگر در هیجان غم بیش از اندازه بمونیم دچار افسردگی میشیم.

درسته که تجربه هیجانات لازمه زندگیه و همه ما ناگزیر از تجربه اونها هستیم. اما افراط  و تفریط در تجربه هیجانات نشون دهنده یک علامت هشدار برای یادگیری تنظیم هیجان و مدیریت کارآمد هیجاناته .

یک مثال ساده وقتی از لحاظ جسمی دچار آسیب یا بیماری می شیم ( مثل سردرد ) اولین کاری که می کنیم سعی می کنیم سریع برای رفع سردرد اقداماتی رو انجام بدیم مثل خوردن قرص ژلوفون و یا در حالت شدیدتر به پزشک مراجعه می کنیم

، اما برای تنظیم هیجاناتمون چیکار می کنیم؟

اولین قدم و مهمترین قدم آموزش تکنیک های هیجانی بطور خاص هستش…

 

و اما تکنیک های مهارت هُای زندگی  :

تکنیک شناسایی هیجانات و تمایز آنها از یکدیگر… نکته کلیدی شناسایی هیجانات توجه به محرک یا رویداد تحریک کننده ی حالتهای هیجان و البته تفسیر ما از موقعیت یعنی افکار و خاطراتی که تو ذهنمون هستند چون این افکار هم بر هیجاناتمون تاثیر میگذاره…

تکنیک توجه آگاهی:

تمرکز کردن روی هیجانات بدون قضاوت کردن خود و هیجانی که داری تجربه می کنی ( مثل تمرین کشمش ).
این تکنیک باعث میشه که فرد بتونه تمرکزش رو توی زمان حال نگهداره و بدون قضاوت کردن افکارش به هیجانات اولیه اش اجازه تجربه کردن رو بده…
تکنیک توجه برگردانیست… یعنی آموزش بالا بردن آستانه تحمل در برابر تحمل هیجانات دردآور مثل آموزش آرمیدگی یا همون ریلکسیشن یا شمردن اعداد و… التبه با تمرین و تکرار…

نکته قابل توجه در مورد این تکنیک ها آموزش و هدایت صحیح از طریق درمانگر و یا روانشناسان مربوط است که در راستای یادگیری و نتیجه گیری کارآمدتر به ما کمک می کنند.

 

۳ دیدگاه ها
  • آناهیتا عنایتی
    نوشته شده در ۰۶:۳۰h, ۰۲ اردیبهشت پاسخ

    تنفس پی در پی و مکث سه ثانیه ، ترک موقعیتی که باعث ناارامی شده هم فکر کنم بتونه کمک کنه

  • مهگل
    نوشته شده در ۰۶:۳۷h, ۰۲ اردیبهشت پاسخ

    ولی یه نکته ای باید اول خودمون رو بشناسیم و راه کنترل هیجاناتمون هم بشناسیم مثلا درک کنیم با وجود تنش اگر یه کم بشینیم اروم میشیم یانه که مشاوره فردی کمک کننده است .

    • drmakhdoumi
      نوشته شده در ۰۶:۵۱h, ۰۲ اردیبهشت پاسخ

      سلام بله دقیقا . ممنون از نظر شما

ارسال یک نظر

نوبت دهی درباره ما خانه وبلاگ جست و جو