راهکار های درمان افسردگی در نوجوانان

افسردگی در نوجوانان

راهکار های درمان افسردگی در نوجوانان

جوانی دوره بسیار مهمی در افراد است چرا که افراد مسیر اصلی زندگی خود هستند و انتخاب های بسیار مهمی را در جوانی انجام می‌دهند مانند انتخاب رشته و دانشگاه انتخاب شغل ، انتخاب همسر و … برای این انتخاب های سرنوشت ساز افراد جوان و نوجوان باید از وضعیت روحی مناسبی برخوردار باشند تا بتوانند انتخاب های درستی را انجام دهند. افراد شور و شوق زیادی در این دوره از زندگی خود دارند و سرشار از انرژی هستند روحیه فوق‌العاده‌ای دارند و به دنبال یادگیری مسائل تازه هستند و هزاران آرزو دارند البته در این مسیر با مشکلات ، چالش ها و مسائل زیادی دست و پنجه نرم می‌کنند که ممکن است برای افراد مختلف چالش های مختلفی ایجاد شود بسته به شرایط زندگی ، شرایط و روحیه فرد ، فرهنگ و جامعه ، وضعیت اقتصادی ، شرایط خانوادگی و… ممکن است مسائل و مشکلاتی برای فرد پیش بیاید که در آینده فرد تاثیر گذار باشد در طول زندگی ممکن است فرد دچار بیماری هایی شود ممکن است در دوره ای احساس شادی فراوان و برعکس احساس ناراحتی زیادی داشته باشد.

مسئله‌ای که شیوع پیدا کرده در جوامع امروزی و صحبت از آن زیاد است بحث افسردگی در جوانان و نوجوانان است چرا که فشار های روحی و عصبی بیشتری گریبان افراد را گرفته است و البته نوجوانان در دوره‌ی حساسی از زندگی خود هستند و ممکن است این مسئله مشکلات جبران ناپذیری را در ادامه زندگی برایشان به وجود بیاورد که باید حتما مورد بررسی قرار بگیرد و مسئله برطرف شود. در واقع افسردگی سایه سیاهی را بر زندگی فرد می‌اندازد و نا امیدی و ناراحتی زندگی فرد را در بر می‌گیرد در واقع افسردگی با یک ناراحتی زود گذر و چند روزه و یا حتی چند هفته‌ای که بر اثر یک اتفاق مشخص و خاص به وجودآمده بسیار تفاوت دارد و ممکن است ریشه های عمیقی در دوران کودکی داشته باشد همچنین نوع تربیت فرزند و جامعه و سبک زندگی بسیار در به وجود آمدن یا نیامدن افسردگی در نوجوانان تاثیر می‌گذارد. از آنجایی که این دوره از زندگی از اهمیت بالایی برخوردار است والبدن می‌بایست آموزش هایی ببینند تا فرزندشان را در این دوران از این بیماری دور نگه دارند تا آینده‌ای درخشان در فرزندشان شکل بگیرد اگر احساس میکنید که جوان شما دچار علائم افسردگی است حتما به یک روانشناس مراجعه کنید تا قبل از اینکه قضیه جدی تر بشود مسئله حل شود روانشناسان با تجربه در این زمینه می‌توانند کمک بسیاری به شما در این زمینه ها بکنند به هیچ عنوان علائم را نادیده نگیرید و کمک حال خود و یا فرزند خود باشید چرا که در این دوره یک فرد افسرده بیشترین نیاز را به شما دارد.

علل افسردگی در جوانان

به وجود آمدن افسردگی ممکن است دلایل متعددی داشته باشد و تشخیص آن که چرا در فردی به وجود آمده توسط یک روان شناس و یا روان پزشک انجام می‌گیرد یعنی تنها ممکن است یک یا دوعامل باعث این قضیه نباشند و چندین مورد باهم برای به وجود آمدن این مسئله دست به دست هم داده باشند که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم:

خانواده

  • شرایط خانواده

شرایط خانواده یکی از مهمترین عواملی است که باعث ایجاد افسردگی در فرد جوان می‌شود چرا که بسیاری از زمان شخص در کنار خانواده می‌گذرد و ممکن است به دلیل تنش هایی که در خانواده ها وجود دارد و یا حتی حضور یک یا دو شخص افسرده در خانه و مشکلاتی از این قبیل ممکن است افسردگی را برای نوجوانان در  خانه به وجود بیاورد.

  • تربیت

خانواده ها باید توجه به این مسئله داشته باشند که تربیت فرزند بسیار امر مهمی است که در آینده فرزندشان چطور با مشکلات و مسائل مواجه می‌شود و اگر تربیت فرزند به صورت نادرست و در شرایط نادرستی باشد می‌تواند دلیلی برای افسردگی در  فرزند شود مانند سخت گیری های بیش از حد و بی مورد و اجبار شدید نوجوانان به برخی مسائل و مسائلی از این دست.

  • طلاق

طلاق مشکلات زیادی را برای یک فرزند به وجود می‌آورد از جمله مسائل عاطفی دوگانگی در رفتار و … که اگر به درستی مدیریت نشود احتمال فرزند به افسردگی و یا دیگر اختلالات روحی زیاد است.

  • شرایط اقتصادی

زندگی در جامعه ای که فشارهای اقتصادی زیاد است برای یک نوجوان بسیار مشکل است و همچنین در فرهنگ و جامعه ای که اختلاف طبقاتی زیاد است در شرایط بد اقتصادی ممکن است افرادی که شرایط اقتصادی مناسبی ندارند و نمیتوانند نیازهای اولیه خود را حتی به درستی فراهم کنند احتمال افسردگی وجود دارد به خصوص در جوانان.

نوجوان من درکلینیک روانشناسی حضور پیدا نمی‌کند راه حل چیست؟

این مشکل بسیاری از خانواده ها است و علی رقم اینکه می‌دانند نوجوانشان از وضعیت روحی خوبی برخوردار نیست و تلاش برای بهبود او دارند اما نوجوان از حضور در یک کلینیک روانشناسی فرار می‌کند و در این مکان حضور پیدا نمی‌کند، اولین راه حل و موثرترین آن مراجعه والدین به کلینیک است که با مشورت با یک متخصص و شرح دادن اوضاع فرزند خود، می‌توانند اعتماد فرزند خود را جلب کنند و او را به حضور یافتن در مشاوره دعوت نمایند، ایجاد فضای آرام و به دور از تنش در خانواده و همچنین مشاوره گرفتن از افراد روانشناس می‌تواند به شما برای درمان فرزندتان بسیار تاثیرگذار باشد

استرس و اضطراب

  • استرس و اضطراب درونی

ممکن است فرد با توجه به شرایطی که در گذشته داشته و اختلالاتی که در روابط خود و در برقراری ارتباطات خود با اطرافیان دارد و مواردی همچون کمبود عزت نفس و … دچار استرس زیاد شود که شدت زیاد استرس و همچنین تداوم آن و عدم توجه به آن مشکلات زیادی را برای یک جوان از جمله افسردگی ایجاد کند منشاء این نوع استرس ها درونی است و نیاز به یک روانشناس برای شناخت آن است که آن را قبل از اینکه مشکل ساز شود باید حل کند.

  • استرس و اضطراب محیطی

جدا از استرسی که خود فرد می‌تواند برای خود ایجاد کند ممکن است شرایط استرس زایی باشد که فرد در آن دچار استرس شود و در واقع عوامل بیرونی باعث این استرس شوند که ممکن است این مسئله از جانب مدرسه کار خانواده و … باشد اگر فرد در شرایطی به طور مداوم قرار داشته باشد که دچار استرس فراوان شود ممکن است پس از گذشت مدتی فرد را دچار مشکلات جدی از جمله افسردگی کند که راه آن یا دوری از آن محل یا شرایط است یا کنترل و مدیریت خود و استرس.

  • ژنتیک

در برخی افراد نمیتوان بیماری روحی و روانی را به شرایط و محیط شخص ربط داد و برخی از افراد به صورت ژنتیکی دچار این مسائل می‌شوند و به قولی این مشکل در آنها وراژتی است.

  • ضربه روحی و عاطفی

یکی دیگر از شایع ترین دلایل افسردگی در جوانان ضربه روحی است ممکن است این ضربه از طرف دوستان باشد ممکن است از طرف خانواده و دیگر نزدیکان باشد و یا حتی مدرسه و دانشگاه و محل کار که به دلیل تجربه پایین افراد و عدم توانایی در کنترل آن دچار افسردگی می‌شوند البته بعضی از ضربات عاطفی آنقدر سنگین هستند که به راحتی نمی‌توان آنها را پذیرفت و به زندگی ادامه داد این ضربات ممکن است در کودکی و نوجوانی اتفاق افتاده باشند که به صورت خاطره ای ناخوشایند همیشه جلوی ذهن فرد هستند ، این مسئله ممکن است تجربه سوءاستفاده جسمی از فرد و یا خاطرات ناگواری در کودکی برای یک فرد که هضم آن بسیار سخت بوده باشد.

  • جنسیت و مزاج

در برخی جوامع فشار روی یک جنسیت خاص بیشتر است ممکن است محدودیت های زیادی داشته باشند و زندگی برایشان بسیار سخت و دشوار و پر از استرس باشد ممکن است فرد براساس شرایط خانوادگی خود که با جامعه مغایرت دارد دچار سردرگمی هایی شود و درگیر افسردگی شود حتی ممکن است جنسیت فرد در یک خانواده غیرقابل قبول باشد که مشکلاتی را برایش به وجود بیاورند و باعث افسردگی فرد شوند.

  • تجربه شکست

شکست در یک آزمون ، شکست در  یک مسابقه ، شکست در انتخاب شدن و…. همه اینها ممکن است درگیری  های فکری زیادی را برای یک شخص ایجاد کند و بسته به ارزش آن قضیه ممکن است تجربه شکست بسیار در روند زندگی فرد تاثیر مهمی داشته باشد برای مثال افرادی که در کنکور نتوانسته‌اند رتبه خوبی کسب کنند و بعد از آن دچار افسردگی شده اند.

  • بیماری

بسیاری از بیماری های روحی دیگر ممکن است خود پایه‌ی افسردگی باشند با یک تحقیق کوتاه متوجه خواهید شد که بسیاری از بیماری های روحی و روانی اگر کمی شدت بگیرند و یا مداومت داشته باشند احتمالل ابتلای فرد به افسردگی نیز هست و همچنین بیماری های جسمی اگر باعث اختلال طولانی مدت در زندگی فرد شوند و فرد از زندگی خود احساس خوبی دریافت نکن ممکن است باعث افسردگی فرد در سنین جوانی شود.

  • الگوهای تفکر اشتباه

بسیاری از اختلالات شخصیتی از الگوهای اشتباه تفکری پدید می‌آیند به طوری که فرد ممکن است این الگوهارا از خانواده خود یاد گرفته باشد و یا در جامعه روند روتینی باشد اما با گذشت زمان مشکلاتی را برای فرد ایجاد می‌کند البته ممکن است این الگوهای فکری براساس زندگی و تجربیات خود فرد شکل گرفته باشد و مسائل را اشتباه برداشت کرده باشد و یا درست متوجه نشده باشد در این شرایط ممکن است فرد حتی به شدت به انها پایبند و معتقد باشد حتی با وجود اینکه به او ثابت شود که راه اشتباه است در این حالت که فرد الگوی اشتباهی را انتخاب کند و دید او دید درستی به زندگی نباشد ممکن است فرد را دچار افسردگی کند.

  • مشکلات در خواب

کم خوابی پرخوابی و کیفیت خواب پایین در طولانی مدت به دلیل برهم زدن نظم بدن و مغز میتواند مشکلات زیادی از لحاظ جسمی و روحی برای افراد ایجاد کند از جمله افسردگی

  • کمال گرایی افراطی

یکی از الگوهای اشتباه تفکر که در بالا اشاره شد همین کمال گرایی بیش از حد است به طوری که فرد به دنبال مسائل به صورت کامل و بدون نقص است و چون چیزی در دنیا به اسم کامل وجود ندارد فرد به سرعت ناامید شده و دیگر دست به تلاش برای زندگی نمیزند و رفته رفته افسرده می‌شود .

  • اعتیاد

اعتیاد به هرچیزی خطرآفرین است چرا که زندگی را از شکل عادی و مسیر درست خود خارج می‌کند مثلا اعتیاد به فضای مجازی یکی از مسائلی است که به دلیل انزوایی که برای یک فرد ایجاد میکند و ممکن است شخص در آن غرق شود در مدتی بدون آن که شخص متوجه شود دچار افسردگی شود.

  • مواد مخدر

مواد مخدر جزو مواردی است که دو طرفه است یعنی ممکن است فرد به دلیل افسردگی و رهایی از افکار منفی و استرس سمت آن برود و یا ممکن است برای تفریح به سمت ان برود که نتیجه آن افسردگی و مشکلات بسیار دیگری است.

  • منفی نگری

نوع نگاه ما معمولا به وضعیت خانواده ، جامعه ، دوستان و البته خود ما بستگی دارد منفی نگری زیاد به مسائل فرد را از زندگی واقعی دور می‌کند و نسبت به شرایط ناامید می‌کند و در صورت تداوم این قضیه و همچنین اصرار به منفی نگری احتمال بروز افسردگی را دارد چراکه فرد به پوچی در زندگی خود می‌رسد.

  • تنهایی و انزوا

احساس تنهایی بسیار در بروز افسردگی تاثیر گذار است حال ممکن است تنهایی بر اثر اتفاقی ، از دست دادن شخصی و یا هرچیزی باشد همین که فرد در درونش احساس تنهایی شدید داشته باشد و یا انزوا و عزلت نشینی را انتخاب کند ممکن است افسردگی را در فرد ایجاد کند چرا که ما انسان ها با روابط خود زنده‌ایم و بدون روابط روحیه افراد بسیار ضعیف می‌شود.

علائم افسردگی در نوجوانان و جوانان

  • تغییرات در خلق و خو به حدی است که کاملا آشکار است و شما حس میکنید فرد دارد تغییر می‌کند.
  • عصبانیت و پرخاشگری فرد زیاد می‌شود و ممکن است سر مسائل بیخودی و الکی بحث و جدل راه بیندازد.
  • میل به انزوا و تنهایی و رفتار ضداجتماعی از خود نشان می‌دهند و از حضور در جمع ها چه خانوادگی و چه دوستانه فراری هستند.
  • اختلالات خواب اعم از کم خوابی و پرخوابی و خواب های نامنظم به دلیل افکار پریشان و نا امیدی در افراد افسرده بسیار شایع است.
  • عدم تعادل روانی از دیگر مواردی است که می‌توان به ان اشاره کرد به طوری که ممکن است فرد آرام باشد و به یک باره بدون دلیلی یا یک دلیل بی مورد عصبی شود.
  • نشخوار های فکری زیاد در سکوت بسیار زیاد است و آنقدر یک مسئله را برای خود بزرگ می‌کنند که در آن غرق می‌شوند و همین قضیه باعث به وجود امدن تصورات غیر واقعی در فرد می‌شود.
  • بی انگیزگی در فرد شکل می‌گیرد و انگیزه و حوصله هیچ کاری و شور شوق برای زندگی و روزمره خود ندارد.
  • عدم مسئولیت پذیری این افراد به دلیل احساس بی ارزشی و بی انگیزگی و همچنین غم فراوان مسئولیت پذیر نیستند و نسبت به مسئولیت هایی که دارند بسیار بی تفاوت هستند.
  • ناامیدی نشانه اصلی یک فرد افسرده است این ناامیدی تمامی جوانب زندگی فرد را در بر میگیرد به طوری که به هیچ چیز علاقه ای نشان نمی‌دهد.
  • احساس گناه و بی ارزشی دراین افراد موج میزند و آنچنان مسائل را برای خود بزرگ می‌کنند که این احساس رفته رفته در آنها بیشتر شده و موجب آسیب های جدی تر و بیشتر می‌شود.
  • افکار مرگ و خودکشی به سراغ افراد می‌آید به طوری که ممکن است فرد آرزوی مرگ داشته باشد و همچنین به فکر خودکشی باشد و همچنین ممکن است در مواردی که شدت می‌گیرد ممکن است فرد اقدام به خودکشی هم بکند.
  • غم و ناراحتی دائمی وجود دارد همانطور که گفتیم این غم و ناراحتی با یک ناراحتی زود گذر با دلیل مشخص متفاوت است و شخص دلیل این حجم از ناراحتی و غم را نمی‌داند.
  • گریه های مکرر و دوره ای از دیگر نشانه های افسردگی است که ممکن است بر اثر احساسات گناه و نشخوار های فکری به وجود بیاید.
  • زودرنجی و بی قراری زیاد میشود چرا که سایه سیاهی و غم و نا امیدی زندگی این افراد را فرا گرفته و حوصله هیچ چیز و هیچ کس را ندارند و همیشه احساس بی قراری استرس و اضطراب در آنها دیده می‌شود و بسیار تحریک پذیر می‌شوند به طوری که ممکن است به کوچکترین مسائل واکنش سریع و غیر منطقی نشان دهند.
  • تغییر در عادات غذایی اعم از پر خوری ، بی اشتهایی و عادت های غذایی ناسالم زیاد از دیگر علائم افسردگی است که البته با شرایط خاصی نیز همراه است.
  • عدم توانایی در تمرکز از عواملی است که به دلیل پریشانی افکار و نشخوارهای فکری به وجود می‌آید.
  • عملکرد ضیف در کار و درس به دلیل بی انگیزگی و بی حوصلگی در فرد ایجاد می‌شود و چون مسئولیت پذیری شخص پایین آمده به عملکرد خود در کار یا مدرسه و دانشگاه اهمیتی نمی‌دهد.
  • مصرف مواد مخدر برای فرار از احساسات منفی در این افراد مشاهده می‌شود و به قولی این افراد در تلاشند صورت مسئله را پاک کنند که مصرف مواد مخدر رفته رفته نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند بلکه افسردگی را شدیدتر کرده و مشکلات دیگری را به وجود می‌آورد.

عوارض افسردگی

  • چاقی و یا لاغری بیش از اندازه
  • تمایل به مصرف مواد مخدر
  • به وجود امدن اختلالات حواس و تمرکز
  • انزوا و جامعه گریزی
  • خودزنی
  • خودکشی
  • استرس و اضطراب
  • مشکلات قلبی کبدی و کلیه
  • مشکلات فراوان در کار زندگی و درس
  • مشکلات در برقراری روابط

مقایسه افسردگی در جوانان و بزرگسالان

افسردگی در جوانان و بزرگسالان تقریبا مثل هم هستند اما با توجه به تغییرات سن شدت برخی علائم کمتر و بیشتر می‌شود به طوری که ممکن است فرد بزرگسال از علائم خبر داشته باشد و آنها را بروز ندهد و یا خود را کنترل کند تا کسی متوجه این نوع علائم در فرد نشود اما در جوانان راحت تر قابل تشخیص است و همچنین افراد بزرگسال احساس دردهای فیزیکی ضعف در حافظه و خستگی و عدم تمایل به رابطه جنسی ممکن است پررنگ تر به نظر برسد .

هشدار برای خودکشی در جوانان

حتما این علائم را در جوانان خود در نظر بگیری و اگر مشاهده نمودید که صحبتی حتی به شوخی درباره خودکشی از آنها شنیده شد حتما با یک روانشناس مشورت کنید و او را در جریان قرار دهید چرا که ممکن است خطرات جدی جوان یا نوجوان شمارا تهدید کند .

چگونه به جوانان کمک کنیم

افسردگی اگر درمان نشود مشلات بسیار زیادی را برای انسان و مخصوصا جوانان پدید می‌آورد و آینده و زندگیشان را تباه می‌کند پس منتظر نشینید تا خود به خود خوب شود چرا که افسردگی اینطور نیست و رفته رفته شدت پیدا می‌کند ، اگر احساس می‌کنید نوجوان و یا جوانتان افسرده است نگرانی خود را به او نشان دهید البته ممکن است با پرخاش مواجه شوید آرامش خود را حفظ کنید و مهربان باشید.

به حرف‌ها و درد و دل های او گوش کنید اصلا به دنبال نصیحت کردن او نباشید و فقط گوشی شنوا داشته باشید سعی کنید مشکلات اورا درک کنید با او احساس همدردی کنید و سعی کنید او را از تنهایی خارج کنید توجه داشته باشید کارهایی که میکنید نباید رنگ و بوی اجبار به خود بگیرد چراکه اجبار کردن فرد را از شما دورتر می‌کند ، اورا به تحرک دعوت کنید دید باز به او بدهید و او را با نحوه درست زندگی آشنا کنید صبر و حوصله داشته باشید احتمال اینکه جوان شمارا پس بزند بسیار زیاد است پس صبور و سمج باشید. فضای آرامی را در خانه ایجاد کنید و از مشاجرات و تنش ها در خانه دوری کنید . حتما با یک روانشناس در ارتباط باشید تا بتوانید از او کمک بگیرید و نوجوان و جوان را ترغیب کنید به روانشناس مراجعه کند.

درمان افسردگی در جوانان و نوجوانان

تشخیص و درمان افسردگی را حتما به یک روانشناس خوب بسپارید و با روش هایی که گفته شد فضای خود و جوان خود را برای یک زندگی سالم و بدور از افسردگی فراهم کنید ، افسردگی شدت های مختلفی دارد و بر اساس آن روانپزشک و روانشناس تشخیص می‌دهد که از چه روشی استفاده کند آیا بستری لازم است آیا دارو لازم است و آیا با یک گفتار درمانی حل می‌شود به هیچ عنوان از داروهای ضد افسردگی بدون مشورت پزشک استفاده نکنید چرا که اگر استفاده سرخود باشد و تحت نظر پزشک نباشد مشکلات را نه تنها حل نمی‌کند بلکه مشکلات بسیاری را به وجود می ‌آورد ، درمان افسردگی به چند صورت گفتار درمانی ، گروه درمانی ، خانواده درمانی ، دارو درمانی و…. انجام می‌شود در ابتدا ریشه و شدت افسردگی با تست هایی توسط رواندرمانگران انجام می‌شود و در ادامه بسته به شدت و ریشه درمان صورت می‌گیرد.

سخن پایانی

افسردگی بیماری جدی است حتما آن را جدی بگیرید حتما به یک روانشناس و روانپزشک مراجعه کنید و همچنین توجه داشته باشید که قرص های مربوز به این بیماری برای بزرگسالان طراحی شده و عوارض دارد اگر تمایل به مصرف دارو دارید حتما با پزشک متخصص مشورت کنید.

 

۳ دیدگاه ها
  • آناهیتا عنایتی
    نوشته شده در ۲۰:۴۴h, ۱۷ بهمن پاسخ

    بسیار مفید
    افسردگی اگر توجه بهش نشه ممکنه اختلالات دیگه رو هم در بر بگیره .
    خیلی مفید و سازنده بود

  • لعیا فروتن
    نوشته شده در ۲۰:۴۴h, ۱۷ بهمن پاسخ

    برای رهایی از افسردگی فصلی چیکار کنیم ؟ تو فصل زمستون همیشه سردرد دارم و احساس ناراحتی دارم

  • سمانه روشن پژوه
    نوشته شده در ۲۰:۴۵h, ۱۷ بهمن پاسخ

    چقدر خوب برای نوجوانان رو گفتید مخصوصا برای ما که نوجوان داریم

ارسال یک نظر

نوبت دهی درباره ما خانه وبلاگ جست و جو